Връзки за достъпност

Извънредни новини

България очаква общо 1.5 млн. дози от ваксините на Pfizer/BionNTech и Moderna до юли


Министерството на здравеопазването (МЗ) публикува месечен график за планираните доставки на ваксините срещу коронавируса. Според разбивката в страната през периода януари–юли се очакват 1 млн. дози от ваксината на Pfizer и BionNTech, която беше одобрена от ЕС в края на 2020 г. и oще 500 000 дози от продукта на Moderna, одобрен на 6 януари тази година.

И от двата вида ваксини се поставят по две дози, което означава, че до края на лятото ще могат да бъдат ваксинирани около 750 хиляди българи.

България получава ваксини от общите доставки за Европейския съюз. В петък председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в Брюксел, че е сключено допълнително споразумение с Pfizer за доставката на още 300 милиона дози тази година. Общо Еврокомисията е договорила за 2021 г. 600 милиона дози от ваксината, каза тя.

Вече имаше 2 доставки на ваксини в България, като първата от почти 10 000 дози пристигна на 26 декември и позволи стартирането на имунизацията на 27 декември. Втората пратка от 25 000 дози пристигна на 4 януари. За последните 24 часа ваксинираните в страната са 3204, с което общият им брой става 11 117.

"Ще победим тази пандемия"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Масовата ваксинация в България се очаква да започне в края на февруари или началото на март, когато ще бъдат налични достатъчно ваксини, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по-рано тази седмица. Имунизирането се провежда етапно, като първи биват ваксинирани медицинските лица, след това учителите и работещите в ключови институции и производства.

"Броят на желаещите да се ваксинират нараства", каза още министърът.

Имунизацията в България е по желание и безплатна. Според разбивката, предоставена от МЗ, през януари трябва да бъдат доставени съответно 60 450 дози от Pfizer и 6000 от Moderna. Не става ясно дали доставката от 4 януари е включена в тази бройка.

През февруари ще бъдат доставени съответно 75 075 и 32 000 ваксини. През март се очакват 102 375 дози от ваксината на Pfizer и още 22 000 от препарата на Moderna. Доставките ще се увеличат през април, когато трябва да пристигнат съответно 300 000 и 220 000 дози. През май се чакат 77 350 дози само от ваксината на Pfizer, а юни ще е нулев месец. След това през юли трябва да бъдат доставени 375 000 на Pfizer плюс 220 000 дози на Moderna.

От министерството уточняват, че посочените дати и конкретни количества са индикативни и е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на всяка компания.

Ваксинацията срещу COVID-19 започна на 27 декември 2020 г. в целия Европейски съюз. Европейската комисия ръководи поръчките и разпространението на ваксините, както и преговорите с компаниите производители. В целия съюз първо се ваксинират хора в приоритетни групи – здравни специалисти и възрастни хора, след което ще започне и масовото ваксинирани извън тези сфери.

Според данните на Единния информационен портал в България продължава спадът на установените нови случаи на зараза като за последните 24 часа те са 867 или с 11% по-малко за последните седем дни.

След рязкото намаление на броя направени тестове покрай почивните дни в края на миналата година, броят им сега се придържа около 10 хил. За последното денонощие са направени 6079 PCR и 3832 бързи теста като процентът положителни е общо е 8.75. Това е една от най-ниските стойности, отчитани за последния месец. Тук можете да следите фактите, свързани с епидемията от коронавирус в България.

За последното денонощие обявените за излекувани са 1402 или с 10% по-малко на седмична база. Продължава лекият спад на лекуваните в болница - 4250 като 377 са в интензивни отделения. Починали за последното денонощие са 56 души, с което общият брой на жертвите на коронавируса надхвърли 8 хиляди и достигна 8017.

Още в понеделник Свободна Европа изпрати въпроси до Министерство на здравеопазването за графика за доставки на ваксини, но не получи отговор. От ведомоството не дадоха информация и колко общо ваксини предстои да бъдат доставени срещу сумата от 305 млн. лв., която правителството отпусна. Не отговори и на въпроса колко души са се възползвали от правото си да изберат ваксина. Липсва конкретна информация и за това как хората, които имат желание да бъдат ваксинирани могат да разберат кога ще дойде редът им.

Това е поредният случай, в който Свободна Европа не получава отговори на поставените въпроси от Министерството на здравеопазването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG