Връзки за достъпност

Извънредни новини

Втора пратка ваксини срещу коронавирус пристигна в България. Все повече хора искат да се имунизират


Втора пратка ваксини срещу коронавируса пристигна в понеделник сутринта в България. Доставката съдържа около 25 000 дози и беше посрещната малко преди 8 часа на летището в София, съобщи бТВ.

Дозите от препарата на Pfizer и BioNTech, който зесега е единственият одобрен за употреба в Европейския съюз, ще тръгнат по две направления: София - Пловдив - Бургас и Велико Търново-Варна, за да стигнат до регионалните здравни инспекции в страната.

"Броят на желаещите да се ваксинират нараства", съобщи на летището министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той добави, че на 6 януари се очаква от европейските здравни власти да излязат със становище за ваксината на "Moderna", която вече беше одобрена във Великобритания.

По думите на Ангелов масовата ваксинация в България се очаква да започне в края на февруари или началото на март, когато ще бъдат налични достатъчно ваксини. Първи в този етап на имунизирането ще бъдат възрастните хора.

Доставката от около 25 000 дози от ваксината е втората за страната, след като на 26 декември у нас пристигнаха почти 10 000 дози. С новата пратка ще бъде продължена ваксинацията от първата фаза на всички медици, заявили желание да получат имунизация срещу COVID-19. Всеки ваксиниран получава по две дози и това значи, че ваксините от новата пратка ще стигнат за около 12 500 души.

За разлика от първата доставка при тази няма необходимост ваксините да бъдат превозвани със специализиран транспорт, тъй като те са получени в кашони със сух лед, който може да издържи до пет дни, каза здравният министър в понеделник. На 26 декември за превоз беше използвани бус на фирмата за колбаси Leki и съветски хладилник ЗИЛ.

По време на брифинга на здравния министър в понеделник беше съобщено, че към момента са регистрирани четири нежелани реакции при имунизираните в България. Те са били свързани с главоболие и мускулни болки, но бързо са отшумели.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG