Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властите не са готови за избори през март, смятат две опозиционни партии


Цветан Цветанов и представители на партията му "Републиканци за България" по време на консултации при президента. 10 януари 2021 г.
Цветан Цветанов и представители на партията му "Републиканци за България" по време на консултации при президента. 10 януари 2021 г.

Правителството не е готово за избори през март, казаха две партии от извънпарламентарната опозиция - "Републиканци за България" и АБВ. В неделя представители на двете формации се срещнаха поотделно с президента Румен Радев. Това стана в рамките на консултациите при държавния глава във връзка с предстоящите избори.

От "Републиканци за България" се обявиха за избори в средата на април, а от АБВ - за средата на май. Според двете формации все още липсва нормативна уредба, която да регламентира провеждането на изборния процес в защита на избирателя и на конституционните му права.

В събота президентът разговаря и с други партии, които не са представени в парламента. Общото между тях се оказа съмнението, че предстоящите избори ще бъдат честни при управление на ГЕРБ, както и призивът да се осигурят условия за максимално участие на гражданите в подаването на бюлетини.

Представители на извънраламентарните партии трябва да присъстват в ЦИК и СИК, каза от името на "Републиканци за България" Цветан Цветанов, който е лидер на партията. Формацията предлага протоколите да се предават и броят на живо онлайн. Ден по-рано подобно предложение направиха и от "Демократична България".

Държавният глава определи като възможно видеонаблюдението на броенето на бюлетините в реално време. Той подкрепи идеята за гласуване по пощата.

Сред исканията на "Републиканци за България", представени в неделя, е и гарантираното участие на извънпарламентарните сили в обществените медии, както и въвеждането на ротационна смяна на областните директори на МВР. Президентът посочи, че последното предложение е изцяло в правомощията на изпълнителната власт

Румен Петков от АБВ предложи изборите да се проведат в два последователни дни. Той изрази опасения за честността на изборите и каза, че при избори под ръководството на ГЕРБ и премиера Борисов очаква купуване на гласове и корпоративен вот.

Парламентарните избори от предстоящата пролет са първите, които България ще проведе в условията на пандемия. Очаква се, че налагането на карантини, изискванията за социална дистанция и мерките, насочени срещу струпването на хора, могат да поставят на изпитание изборния процес и гарантирането на правата на гражданите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG