Връзки за достъпност

Извънредни новини

Освободеният от затвора Садир Жапаров беше избран за президент на Киргизстан


Садир Жапаров
Садир Жапаров

Националистът Садир Жапаров беше избран за президент на Киргизстан в неделя. Той спечели изборите три месеца след протестите в резултат на оспорвания парламентарен вот и настъпилия хаос в Бишкек.

Пред журналисти в неделя Жапаров обеща да проведе битка с корупцията и се обяви за прозрачност в действията на правителството. “Корупцията е пуснала корени във всяка сфера на живота ни, но няма да позволим това да продължи”, каза новоизбраният президент.

Жапаров е на 52 години и заедно с други известни политици беше освободен от затвора от протестиращите преди няколко месеца. Той имаше 10-годишна присъда за взимане на заложник по време на протест срещу минно предприятие през 2013 г.

След обработването на почти всички гласове в страната, Централната избирателна комисия в Киргизстан обяви, че той е получил малко над 79% от гласовете. За поста Жапаров имаше 17 конкуренти.

Втори на изборите остана Адахан Мадумаров, който е спечелил одобрението на 6,7% от киргизстанците. Той определи резултатите като “далечни от реалността” и заяви, че ще търси “справедливост със законни средства”.

Паралелно с президентските избори се проведе и референдум. Резултатите сочат, че по-голямата част от жителите на страната предпочитат президентско управление. Гласуването ще предостави на Жапаров широки правомощия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG