Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Един от най-смелите актьори в историята." Мария Бакалова и пътят до Холивуд


Мария Бакалова в шоуто на Джеймс Кордън
Мария Бакалова в шоуто на Джеймс Кордън

Преди три месеца трейлърът на втората част на филма „Борат“ излезе и накара всички да се питат коя е актрисата, която влиза в ролята на дъщерята на репортера от Казахстан, изигран от Саша Барън Коен.

Днес всички знаят името на българката Мария Бакалова. Превъплъщението ѝ в Тутар Сагдиев ѝ донесе признание и от публиката, и от професиналната общност. Тя получи награди от гилдиите на кинокритиците в Ню Йорк, Флорида и Чикаго. В събота американските медии съобщиха, че Бакалова е получила и престижната награда за поддържаща женска роля на Националното общество на кинокритиците на САЩ.

Лентата разказва историята на репортера от Казахстан Борат, който се завръща в САЩ заедно с дъщеря си Тутар. Той я взима със себе си, за да я омъжи за високопоставен американски политик. Набелязан за съпруг е вицепрезидентът Майк Пенс.

Следват редица абсурдни ситуации, в които участват предимно обикновени хора, а не актьори, а Бакалова и Барън Коен импровизират в някои сцени. Кулминация е срещата на Тутар с бившия кмет на Ню Йорк и адвокат на Доналд Тръмп Руди Джулиани, заснет в компрометираща ситуация в хотелска стая с младата жена, представила се като телевизионна журналистка.

Самата Мария Бакалова вижда продължението на „Борат“ като историята на съзряването и освобождаването на Тутар, израснала и възпитана в среда, в която жените са учени, че не са равни на мъжете. „Това е филм за това как едно момиче може да порасне и как трябва да порасне. За това как хората могат да не те третират като равна, защото си жена“, казва 24-годишната актриса в интервю за Ню Йорк Таймс.

Холивуд е мечта за Бакалова откакто е ученичка в Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас, където свири на флейта. „Когато станах 9-10 клас изтрих всички тези неща с Холивуд и започнах да се готвя за НАТФИЗ. Осъзнах, че няма как да стане с Холивуд, и реших, че трябва да се концентрирам върху европейски продукции, за да си разширя периметъра като актриса“, казва тя в интервю за бТВ.

Мария Бакалова учи в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) в класа на проф. Иван Добчев и се дипломира през 2019 г. Докато е студентка играе в българските филми „Трансгресия“ на режисьора Валентин Тодоров и „Бащата“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева. В почти всичките си интервюта актрисата разказва за интереса си към скандинавското кино и за желанието си се запознае с датската школа и да работи с филмовия режисьор Ларс фон Триер.

Кариерата ѝ обаче тръгва в различна посока. „Чух от приятел, че има кастинг за главна роля в холивудски филм. И си помислих, че е невъзможно. Ние сме българи. Никой не би си ни представил в главни роли“, казва Бакалова пред Ню Йорк Таймс. „Изпратих записи и после ме извикаха за кастинг в Лондон. Но проектът беше толкова потаен, че се питах дали наистина съществува. Бях убедена, че ще се окаже схема за трафик на хора. Нямах престава, че ще срещна Саша [Барън Коен] – това беше изненада.“

Кастинг режисьорката Нанси Бишъп разказва пред Индиуаър, че е била поставена пред задачата да избере актриса от Източна Европа за роля, без да знае точно каква. За целта е направила кастинг със стотици кандидати. Бакалова привлича вниманието на Бишъп с ролята си във филма „Бащата“, който тя забелязва на кинофестивала в Карлови Вари през 2019 г. Режисьорката се свързва с Бакалова чрез българския актьор Юлиан Костов. Бишъп е достатъчно впечатлена от видеото, което получава от нея, за да я покани на пробни снимки в Лондон.

Там Бакалова се среща със Саша Барън Коен и по-късно той се превръща в неин ментор.

„Саша ми обясни, че Тутар трябва да бъде толкова луда, колкото Борат, може би дори повече. Тя трябва да бъде напълно неориентирана – кое е правилно и кое е грешно – и чрез пътуването си тя трябва да се научи да бъде нормален човек“, казва още Бакалова. „Това е сатиричен филм, но той ме накара да се замисля какво би било да живееш този живот, дори ако е фалшив. Попита ме дали щях да съм щастлива, ако хората се отнасяха с мен така, ако смисълът на живота ми беше да се омъжа и да живея в клетка.“

Самият Барън Коен не спестява високите си оценки за Бакалова и за таланта ѝ. „Тя е невероятен актьор. Интервюирахме 600 млади жени от целия свят и тя е изключително забавна. Тя е един от най-смелите актьори в историята“, казва Барън Коен, който освен, че изпълнява главна роля във филма е и негов продуцент. „Ако не бъде номинирана за Оскар, това ще е пародия", твърди още той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG