Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хотелите с нов срив на приходите през ноември


С 62,5% са спаднали приходите от нощувки в хотелите, мотелите и хижите през ноември 2020 г. в сравнение с данни за същия месец през 2019. Това се съобщава в доклад от Националния статистически институт (НСИ).

През този период приходите са достигнали 16 млн. лв., което е почти три пъти по-малко в сравнение с предходната година (42,8 млн. лв).

България въведе строги противоепидемични мерки през пролетта, когато избегна първата вълна на пандемията от коронавирус. От май до 27 ноември миналата година ограничения практически нямаше. В края на ноември страната се оказа първа по смъртност в ЕС в условията на COVID-19.

В момента хотелите имат право да работят, а в края на 2020 г. получиха право да приемат посетители и в ресторантите към тях.

В началото на лятото от туристическия бранш предупредиха, че за успешен сезон браншът се нуждае от реклами и новини, показващи, че България е безопасно място за почивка. Но данните на НСИ за юни показаха спад от 88.8% в приходите от нощувки в сравнение със същия период от предходната година. За юли спадът беше от 52.7%.

Данните на НСИ за ноември показват едновременно спад на посетителите на хотелите с 59.2% и намаляване със 17.9% на местата, които предлагат настаняване. Най-силно засегнати от кризата са хотелите с четири и пет звезди.

Намаляването в броя на пренощувалите лица се отнася както до чуждите граждани - с 75,3% (26,6 хил.), така и до българските – с 63,3% (112 хил.).

Близки резултати са измерени и за предходните месеци от годината, като най-силно пострадал е изминалият летен сезон.

По данни на БАН икономическата криза, засегнала българския туризъм, е с дефицит от поне 800 млн. евро. Очаква се туризмът да бъде включен в Националния план за възстановяване и устойчивост на България, за да се намалят загубите в сектора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG