Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва поиска затвор за Навални


Алексей Навални по време на интервю за радио "Ехото на Москва", 14 март 2018 г.
Алексей Навални по време на интервю за радио "Ехото на Москва", 14 март 2018 г.

Москва поиска ефективна присъда за руския опозиционер Алексей Навални и поиска той да бъде задържан. По данни на Федералната служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН) Навални е нарушил условията на своя стара условна присъда и при това положение тя следва да прерасне в ефективна.

Новината съобщи самият Навални в профила си в Туитър, цитиран от информационните агенции.

Алексей Навални, който е най-разпознаваемото лице на руската опозиция, беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок през август и беше лекуван в Германия, където се намира и в момента.

В края на декември властите отправиха 24-часов ултиматум на Навални да се върне от Германия в Москва и го предупредиха, че в противен случай го чака затвор.

На сайта на градския съд в Москва в момента е посочено, че причината да се иска прерастване на присъдата в ефективна е в "неспазване на наложени задължения, избягване на плащания или извършване на друго престъпление".

Навални беше осъден през 2014 г. по обвинение в измама на стойност 30 млн. рубли (442 хил. долара). Присъдата му беше за 3.5 години условно, а срокът на пробацията изтече на 30 декември 2020 г.

Съдебните действия са започнати в Москва на 11 януари 2021 г., твърди Навални.

Навални оценява сегашните събития като свързани с опита за убийството му през август 2020 г. "Путин е вбесен от това, че оцелях", написа той в Туитър. Според него руските власти са извършители на отравянето му с Новичок. От Кремъл отричат да имат каквато и да е връзка с покушението.

Навални е бил отровен от служители на Федералната служба за сигурност, посочи през декември разследване на Белингкат и други медии. В публикацията бяха обнародвани имената и длъжностите на извършителите.

Руският опозиционер е бил многократно задържан по различни обвинения преди отравянето му през април 2020 г. От 2011 до 2019 година той е прекарал общо 474 дни под арест.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG