Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо в България няма скоро да има ваксини за всички


Министърът на здравеопазването беше първият ваксиниран в България още на 27 декември 2020 г.
Министърът на здравеопазването беше първият ваксиниран в България още на 27 декември 2020 г.

Много от пациентите на общопрактикуващия лекар д-р Иван Поляков искат да се ваксинират срещу коронавируса и го питат кога ще дойде техният ред. Засега той може да им отговори само, че не знае.

Самият д-р Поляков лекува пациенти с COVID-19, но досега не е ваксиниран и не знае кога това ще се случи, въпреки че е заявил желание. „Нямаме информация кога ще получим ваксини за себе си и за персонала, какво остава за пациентите“, казва лекарят.

Здравните власти в България говорят за масова ваксинация срещу коронавируса, която да започне преди началото на месец май. Графикът за очакваните доставки на двете досега одобрени за използване в Европейския съюз ваксини обаче не дава основания да се предполага, че дотогава ще има достатъчно ваксини за всички хора в България.

В същото време д-р Поляков и неговите пациенти научават от новините, че здравните власти в Дания планират до края на юни месец да ваксинират всички желаещи над 16-годишна възраст срещу COVID-19.

До същата дата България планира да има ваксини за 2,3 милиона души или 36% от населението над 16-годишна възраст.

Но и това не е сигурно. България ще успее да ваксинира малко над една трета от населението само при условие, че ваксините на пет производителя, от които правителството е поръчало, са разрешени за използване в Европейския съюз. Засега разрешени са само две от тях, които ще са достатъчни за ваксинирането на 750 хиляди души до юни, което е само малко над 10 % от населението.

Как е възможно това при положение, че и двете държави са членове на Европейския съюз и би трябвало да имат равен достъп до ваксините от общите европейски поръчки?

Защо има разлика?

Най-простият отговор е, че решението колко ваксини да поръча България е взето не в Брюксел, а в София. А българските власти са поръчали около една трета от ваксините, които са се полагали на държавата в рамките на европейските поръчки за имунизации от различни производители.

Според разпределените в Брюксел квоти България е можела да получи близо 36 милиона дози ваксини срещу COVID-19, които да стигнат за ваксинирането на 18 милиона души с по две дози. Населението на България е повече от два пъти по-малко и здравните власти са поръчали ваксини за 6 милиона души от пет производителя.

Но не само бройките са важни, а и разпределението им сред различните производители. Т.е. държавите, които са поръчали повече от ваксините, които вече са одобрени, ще получат много повече ваксини в следващите месеци.

Различните ваксини изискват различни условия за съхранение и транспорт. Известно е вече, че за първия одобрен препарат са необходими специални фризери. Цените също са различни.

Данните, които получихме, показват, че България е заложила на ваксините, които се съхраняват по-лесно. Въпреки че цените официално са конфидециални, вече е известно, че ваксината на AstraZeneca е няколко пъти по-евтина от тази на Pfizer/BioNTech. България е заложила и на по-евтините. Първите одобрени препарати обаче не са от тях и затова България дълго ще продължи да чака по-големи доставки.

Колко ваксини ще получи България и кога

Потърсихме повече информация от Министерството на здравеопазването за плановете за ваксинация. В отговора се посочва, че до средата на 2021 г. 2,3 милиона българи или 36% от населението над 16-годишна възраст ще могат да получат ваксина.

Това обаче ще се случи при условие, че петте ваксини, от които България е поръчала, са разрешени за използване в ЕС. При този график до средата на годината Министерството на здравеопазването предвижда да са ваксинирани всички желаещи от рисковите групи и да започне масовата ваксинация.

До момента обаче разрешение имат само две ваксини – на Pfizer/BioNTech и на Moderna. Според информацията на сайта на здравното министерство, България ще получи до септември 1,5 милиона дози от тях. Те ще стигнат за ваксинирането само на 750 000 души, защото всеки ваксиниран получава по две дози.

Защо България не получава повече

Всяка държава в ЕС има определена квота в зависимост от броя на населението от доставките по сключените от Европейската комисия договори с производителите на ваксини. За България тази квота е 1,55% от всички дози по всеки договор, посочи здравното министерство в отговор до Свободна Европа.

Това означава, че на България са се полагали близо 36 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 на шестте производители, с които Европейската комисия има договори. Ако всяка ваксина се прилага в две дози, това значи достатъчно ваксини за 18 милиона души. Този брой надвишава с 11 милиона населението на България, но поръчването на повече дози би позволило да бъдат доставени по-големи количества още от първите одобрени ваксини. Така са направили други държави и в момента те значително изпреварват останалите в темпа на ваксинацията.

На България са се полагали близо 36 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 на шестте производители.

Страните обаче могат да се разберат помежду си да преразпределят полагащите им се дози и една държава да получи по-малко от предвидените за нея дози, а друга – повече, обясни пред Свободна Европа говорител на Еврокомисията.

Българското здравно министерство посочи в отговори до Свободна Европа, че държавите са получили възможност за „адаптиране“ на поръчките „съобразно нагласите на населението за ваксиниране и на база опита от другите ваксинационни дейности“.

Българските власти са се възползвали от тази възможност и са поръчали от пет производителя ваксини за 6 милиона души население, при условие че всички препарати се прилагат в две дози. От отговора се разбира, че тези пет договора са в рамките на общите европейски поръчки и са с фирмите AstraZeneca, Johnson and Johnson, Pfizer/BioNTech, Moderna и CureVac. Свободна Европа поиска информация от коя компания колко дози ваксини са поръчани и на каква база е взето това решение, но не получи отговор.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи на 8 януари, че България е поръчала 4,5 милиона дози от ваксината на AstraZeneca, които се очаква да стигнат за ваксинирането на 2,25 милиона души. Ваксината обаче все още не е поучила одобрение от Европейската агенция по лекарствата и докато това не се случи, доставките не могат да започнат. На 12 януари агенцията съобщи, че AstraZeneca е внесла документи за одобрение.

Здравното министерство посочи също, че е предвидило да поръча ваксини за 3 милиона души и от препарата на Sanofi и на Novavax, с която Еврокомисията все още не е сключила договор.

Колко ваксини ще получи ЕС и кога

Ваксините, които България получава, са част от поръчаните за целия Европейски съюз. Европейската комисия сключи договори с производителите на шест ваксини срещу COVID-19 – Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson and Johnson, Sanofi и CureVac. От тях най-рано беше готов и одобрен препаратът на Pfizer и BioNTech, който вече се доставя в държавите от ЕС. Разрешен е и препаратът на Moderna, който се доставя от тази седмица.

От двете одобрени досега ваксини са поръчани общо 760 милиона дози, които ще бъдат достатъчни за ваксинирането на над 80% от населението на държавите от ЕС с по две дози. Ваксините обаче няма да са налични едновременно.

Пред Свободна Европа говорител на Европейската комисия уточни, че доставките на първите 200 милиона дози от ваксината на Pfizer/BioNTech ще продължат до септември тази година. Допълнителни 100 милиона дози ще бъдат доставени по-късно през 2021 г.

На 8 януари председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че институцията се е договорила с фирмите да доставят още 300 милиона дози от ваксината. Говорителят на Комисията уточни, че те ще пристигат през второто, третото и четвъртото тримесечие на тази година, като първата доставка ще включва 75 милиона дози.

Доставките на 160 милиона дози от ваксината на Moderna ще приключат до края на годината. От препарата на AstraZeneca са поръчани 400 милиона дози, от този на Johnson and Johnson – още 400 милиона дози, от CureVac – 405 милиона дози, а от Sanofi – 300 милиона дози.

Така Европейската комисия е подсигурила почти 2,3 милиарда дози ваксини, които ще са предостатъчни за населението на ЕС от 450 милиона души. Част от тези ваксини обаче още не са готови и няма да достигнат скоро до хората.

XS
SM
MD
LG