Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пет месеца след отравянето си Навални се завръща в Русия


Алексей Навални, заснет на неназовано място в Германия на 11 октомври 2020
Алексей Навални, заснет на неназовано място в Германия на 11 октомври 2020

Изявеният критик на Кремъл Алексей Навални ще се завърне в Русия този уикенд, след като прекара почти пет месеца в Германия. Там той се лекуваше от последствията от отравянето си, след което прояви първи симптоми по време на полет от Томск за Москва на 20 август.

"Въпросът "да се върна или не" никога не е стоял пред мен, тъй като не си тръгнах сам. Оказах се в Германия в интензивно отделение. На 17 януари, неделя, ще се прибера вкъщи с полет на [авиокомпания] "Победа", написа опозиционерът в профила си в Туитър в сряда.

Алексей Навални беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок през август и беше лекуван в Германия, където се намира и в момента. В края на декември руските власти му отправиха 24-часов ултиматум да се върне в Москва и го предупредиха, че в противен случай го чака затвор.

На сайта на градския съд в Москва в момента е посочено, че причината да се иска прерастване на присъдата в ефективна е в "неспазване на наложени задължения, избягване на плащания или извършване на друго престъпление". Навални беше осъден през 2014 г. по обвинение в измама на стойност 30 млн. рубли (442 хил. долара). Присъдата му беше за 3.5 години условно, а изпитателният ѝ срок изтече на 30 декември 2020 г.

"Путин е вбесен от това, че оцелях", написа преди ден руският опозиционер в Туитър. Според него руските власти са извършители на отравянето му с Новичок. От Кремъл отричат да имат каквато и да е връзка с покушението.

Навални е бил отровен от служители на Федералната служба за сигурност, посочи през декември разследване на Белингкат и други медии. В публикацията бяха обнародвани имената и длъжностите на извършителите. Той е бил многократно задържан по различни обвинения преди отравянето му през април 2020 г. От 2011 до 2019 година той е прекарал общо 474 дни под ареста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG