Връзки за достъпност

Извънредни новини

София получи първата пратка ваксини на Moderna и поръча още от Pfizer/BioNTech


Служители свалят първата пратка с ваксини от Moderna пред погледа на проф. Костадин Ангелов
Служители свалят първата пратка с ваксини от Moderna пред погледа на проф. Костадин Ангелов

България получи в сряда първата пратка от втората одобрена в Европейския съюз ваксина срещу COVID-19. В нея се съдържат само 2400 бройки от препарата на компанията Moderna и затова те ще бъдат предназначени само за Регионалната здравна инспекция в София. На 25 януари се очаква втора доставка с 4000 дози от новата ваксина.

Това стана ясно по време на брифинг на здравния министър Костадин Ангелов пред Националния център по заразни и паразитни болести, където пратката беше докарана с камион и полицейска охрана.

Той обясни, че правителството е заявило и допълнителни 2.9 млн. бройки от ваксината на Pfizer/BioNTech, с която започна кампанията по имунизация срещу коронавирус в България в края на миналата година. Все още обаче няма яснота кога ще пристигнат тези допълнителни количества. Досега са изразходвани близо 16 500 ваксини.

Здравните власти очакват до края на месеца да приключи първата фаза от имунизирането, която включва всички желаещи лекари и медицински работници на първа линия. След това ще започне ваксинирането на всички желаещи в домовете за възрастни хора. По думите на Ангелов тези две фази могат да вървят паралелни като се увеличи броят на ваксинираните на ден.

Здравният министър определи като „задоволително“ мястото на България по брой ваксинирани сред останалите европейски страни. „Ако се използва капацитетът на всички лични лекари – 4500 в страната, и ако всеки от тях ваксинира десет човека на ден, ще има много повече ваксинирани хора на ден. Обнадежден съм от темповете на ваксиниране“, добави Ангелов, цитиран от БТА.

Той уточни, че масовото тестване на учители с антигенни изследвания ще започне на 25 януари. Целта е да се провери каква е скритата заболеваемост сред тях и да бъде преценено „каква е готовността на системата за връщане на учениците в клас“. „Длъжници сме на училището, на децата, на родителите“, добави здравният министър, признавайки, че не всичко може да се случва в електронна среда.

В момента в училищата се провеждат присъствени занятия само за най-малките ученици – между 1 и 4 клас. Все още няма решение кога ще се завърнбат към нормална форма на обучение и по-големите. Според официални данни, обявени в понеделник, досега 21 % от учителите в страната са декларирали желание да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG