Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пандемията е довела до двойно повече хора, работещи от вкъщи


Преминаването на работа от вкъщи, което стана практика по време на пандемията, изисква и нови форми на социална защита, съобщиха от Международната организация на труда (МОТ). В сряда институцията публикува доклад за работата от вкъщи в глобален мащаб и призова правителствата да разширят законодателствата си в областта на труда и социалната политика.

Преди началото на пандемията от COVID-19 работещите от домовете си по света са наброявали 260 млн. души. През 2020 г. техният брой се е увеличил повече от два пъти, пише в доклада.

МОТ съобщава и за неравенства в заплащането - работещите от вкъщи във Великобритания получават с 13% по-малко в сравнение с колегите си, които ходят на работа. В САЩ те получават с 22% по-ниско заплащане. Проучването сочи също, че работещите от домовете си по-рядко вземат участие в професионални съюзи.

Глобалното преминаване към работа от вкъщи промени в много отношения условията на труд, посочват от МОТ. Нараства тенденцията компании, предлагащи този вид работа, да заменят персонала си с хора от страни с по-евтина работна сила.

Основно притеснение сред работещите е и размиването между времето за работа и времето за почивка - тези, които работят от вкъщи по-често са принуждавани от работодателя да бъдат постоянно онлайн.

През 2016 г. Франция беше първата държава, която въведе правото да бъдеш офлайн в своето законодателство. Според френския кодекс на труда работниците имат правото да не отговарят на повиквания или имейли извън работно време. Те не могат да бъдат задължени да носят папки или инструменти у дома, за да довършат работата си за деня. Италия, Германия, Белгия, Чили и Еквадор също въведоха промени във връзка с новия принцип.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG