Връзки за достъпност

Извънредни новини

Експертите на СЗО пристигнаха в Ухан, за да разследват произхода на коронавируса


Експертите на СЗО на летището в Ухан
Експертите на СЗО на летището в Ухан

Експерти на Световната здравна организация (СЗО) пристигнаха в Китай, за да започнат дългоочакваното разследване за произхода на коронавируса. Държавните медии в Китай съобщиха за пристигането в Ухан на 10-членния екип от международни експерти.

Екипът на СЗО планира да прекара близо месец в града, където в края на 2019 г. за първи път беше засечен новият коронавирус. Експертите са от Съединените щати, Австралия, Германия, Япония, Русия, Нидерландия, Катар и Виетнам. Те ще работят под карантина и ще разговарят с китайски представители по видео връзка.

Миналата седмица директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус изрази разочарование от забавянето на мисията, която досега не беше допускана в Китай. Експертите ще се фокусират върху въпроса как коронавирусът се е пренесъл от животни върху хора.

Една от хипотезите за произхода на коронавируса е, че той първо е бил пренасян от прилепи и се е прехвърлил върху човека чрез друго животно, което е било продавано на пазара в Ухан. Правителството на Китай разпространява версията, че вирусът идва от заразени вносни морски продукти. Учените по света отхвърлят тази версия.

В същото време комисията за извънредни ситуации на СЗО се събира в четвъртък в Женева, Швейцария, за да обсъди новите мутации на коронавируса, които вече са разпространени в поне 50 държави.

Заразените от COVID-19 по света вече са над 91 милиона, а смъртните случаи достигнаха 2 милиона. Повечето държави продължават с различни по строгост мерки.

СЗО ще обсъжда новите мутации на вируса, защото данните показват, че те се разпространяват значително по-бързо от оригиналния щам. Според експерти обаче разработените ваксини действат и срещу появилите се варианти на вируса.

В България засегнати от коронавируса са 210 хиляди души. До днес починалите са 8349. В края на декември започнаха ваксинации. До днес ваксинирани са 17 038 българи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG