Връзки за достъпност

Извънредни новини

Здравните власти отчитат добри резултати от мерките. Разрешават се плановите операции


Здравният министър Костадин Ангелов и държавният здравен инспектор Ангел Кунчев
Здравният министър Костадин Ангелов и държавният здравен инспектор Ангел Кунчев

Плановите операции и плановият прием в болници ще бъдат възстановени, съобщи здравният министър Костадин Ангелов. Провеждането им беше ограничено през есента заради епидемията от COVID-19.

За прием в болница ще се изисква отрицателен антигенен тест за коронавирус, който ще бъде провеждан в лечебното заведение и ще бъде безплатен за пациента, допълни Ангелов по време на редовния брифинг на здравните власти за разпространението на коронавируса.

По-рано премиерът Бойко Борисов поиска от здравните власти да разрешат плановите операции като се аргументира с подобряването на епидемичната ситуация.

„Добрите показатели, които имаме, ни позволяват отново да започнат плановите операции. Има толкова много хора, които чакат за тях. Сега, при тези данни, не е нужно да чакате и края на месеца, понеделник или вторник, пускайте заповед и информирайте хората за възобновяването им“, каза премиерът Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

По време на редовния брифинг здравните власти отчетоха „изключително добра тенденция“ в развитието на епидемичната ситуация в резултат от въведените противоепидемични мерки в страната. „Това рефлектира и върху използваемостта на болничните легла на национална база. Заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 32%, заетостта на интензивните е 44%“, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

„След като ноември няколко седмици оглавявахме класациите по заболеваемост – бяхме на 1-во, 2-ро до 3-то място, сега да сме на 27-мо място сред страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Съответно на 6-о място на Балканския полуостров по 14-дневна заболеваемост, която за периода е 154 на 100 000. По отношение на смъртността, която е 13,7 на 100 000 заемаме 9-о място в ЕС и ЕИК“, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Здравните власти съобщиха също, че има ръст на медиците, заявили желание да се ваксинират.

В четвъртък започна имунизирането с препарата на компанията Moderna. Първите ваксинирани с нея бяха медици в Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом”. В сряда в България пристигнаха 2400 дози от ваксината. Те ще стигнат за имунизирането на 1200 души, защото на всеки ваксиниран се прилагат две дози.

Броят на новите диагностицирани случаи на COVID-19 в България намалява. За последния ден те са 535 и това отговаря на 7% от направените 7570 теста, показват данните на Единния информационен портал. Броят на смъртните случаи обаче остава висок. За последния ден са починали 70 души с вируса.

В болници се лекуват 3681 пациенти с COVID-19. От тях 348 са в интензивни отделения.

От началото на епидемията в България през март са регистрирани 210 416 случая на коронавирус, от които активни са 58 425. Починали са 8349 души със заболяването. Като излекувани са регистрирани 143 642 души.

През последното денонощие в България 1258 души са ваксинирани срещу коронавирус, сочат официалните данни. Имунизираните от началото на кампанията са 17 038.

Развитието на епидемията в България можете да следите в блога на Свободна Европа. Актуалните данни по света можете да откриете в интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG