Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правозащитници искат разследване на атаките срещу цивилни в Нагорни Карабах


Останки от азербайджански къщи след атака от арменската артилерия в Нагорни Карабах през октомври 2020
Останки от азербайджански къщи след атака от арменската артилерия в Нагорни Карабах през октомври 2020

Армения и Азербайджан незабавно трябва да разследват случаите, в които техни военни са използвали оръжия в гъстонаселени цивилни райони по време на шестседмичния конфликт в Нагорни Карабах. Това призовава правозащитната организация Амнести интернешънъл (Amnesty International). Подобни атаки нарушават международното право, подчертава организацията в свой доклад от 13 януари.

Двете страни в конфликта отричат да са насочвали удари срещу цивилни зони по време на сраженията, "въпреки неоспорими доказателства, че са го правили", посочва в документа базираната в Лондон организация за защита на човешките права. Според авторите на доклада и арменските, и азербайджанските военни части са използвали забранени експлозиви с широк обхват.

Амнести интернешънъл разполага с данни, че такива атаки "са били многократно извършвани в жилищни зони далеч от фронтовата линия, на места, където няма признаци наблизо да е имало военни цели".

Кризисен екип на организацията е посетил много от засегнатите цивилни райони от двете страни, след като на 10 ноември миналата година Русия издейства прекратяване на боевете. Правозащитниците са анализирали фрагменти от боеприпаси и снимков материал, благодарение на които са локализирали "18 атаки от арменски и азербайджански войски, в които противозаконно са били убити цивилни".

По време на проучването е била използвана и информация от очевидци на военните удари, както и от местни власти, неправителствени организации и журналисти. Според Амнести интернешънъл по време на последния конфликт в Нагорни Карабах, отнел живота на общо над 6000 души, са загинали поне 146 цивилни, сред които деца и възрастни хора.

Организацията посочва в доклада си, че осем от атаките срещу цивилни в региона са били извършени от арменски военни сили, а други девет – от азербайджанска страна. Оттам допълват още, че воюващите армии са използвали т.нар. клъстерни боеприпаси, както и "неточни балистични ракети, артилерия и системи за ракетно изстрелване, които не се насочват".

Друга правозащитна организация – американската Хюман райтс уоч (Human Rights Watch), също отбелязва в последния си годишен доклад, че и двете страни в конфликта за Нагорни Карабах са "извършили нарушения на международното право".

В момента в района на прекратените военни действия има около 2000 руски миротворци. Те охраняват пътя, който свързва Армения с Нагорни Карабах, обезопасяват мини, помагат на прогонените от боевете арменци да се върнат по домовете си и участват във възстановяването на инфраструктурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG