Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комитетът за защита на журналистите: Русия да отмени закона за "чуждите агенти"


Комитетът за защита на журналистите (CPJ) призова властите в Русия да оттеглят закона за чуждестранните агенти и да гарантират, че телекомуникационният регулатор Роскомнадзор няма да бъде използван за натиск срещу медии и като инструмент за налагане на цензура на журналистите.

Правозащитната журналистическа организация разпространи позиция, в която описва как руското правителство непрекъснато измисля нови начини, за да пречи на свободното разпространение на информация и така "вреди на местната публика".

Позицията на CPJ идва два дни след като Роскомнадзор издаде първите осем административни протокола за нарушаване на закона за чуждестранните агенти. Всичките са срещу програми на Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

Според Роскомнадзор медиите не са отбелязали тяхното съдържание като "произведено от чуждестранен агент". Протоколите трябва да бъдат изпратени в съда, който да прецени каква е глобата.

Президентът на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Тед Липиен каза, че заплахите на Москва демонстрират защо са нужни Радио Свобода и Настоящее время (и двете част от РСЕ/РС).

"Кремъл може да затрудни работата ни да предоставяме точна информация на хората в Русия. Но няма да ни попречи да изпълняваме тази важна мисия".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG