Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните в Афганистан ограничават полигамията заради съмнения в корупция


Младоженки по време на масова сватба в Афганистан
Младоженки по време на масова сватба в Афганистан

Висшите представители на режима на талибаните в Афганистан трябва да ограничат многоженството, въпреки че ислямът им позволява да имат до 4 съпруги едновременно. Това гласи нов указ, издаден от техния лидер Хайбатула Ахундзада заради съмненията за корупция, провокирани от местния обичай, че мъжът тряба да плати на семейството на булката, за да бъде сключен брак, предаде Би Би Си.

Новината идва на фона на деликатен политически момент за талибаните. Военната групировка е в преговори с правителството на Афганистан за бъдещето на страната. Лидерите на талибаните са загрижени за обвинения в корупция срещу членове на групировката, от които се изискват големи суми пари, за да издържат многобройните си семейства, твърдят източници на Би Би Си.

Указът на Хайбатула Ахундзада не забранява изрично полигамията, но предупреждава, че много скъпи сватбени церемонии дават повод за критики от страна на враговете на талибаните. "Ако всички водачи и командири избягват многоженството, тогава няма да се налага да се замесват в корупционни и нелегални схеми", се казва в документа, цитиран от Би Би Си.

Режимът на талибаните често е ставал обект на обвинения от страна на афганистанското правителство заради луксозния живот, който водят лидерите му, докато обикновените войници са принудени да гладуват.

"Войниците са уморени от сраженията, докато лидерите се наслаждават на живота и сключват третия или четвъртия си брак", заяви президентът на Афганистан Ашраф Гани на Световния икономически форум в Давос миналата година.

Полигамията е широко разпространена в общността пащун в Афганистан и Пакистан, където жените традиционно нямат правото да определят за кого или кога ще се омъжат. Често цитирана причина за сключването на брак с още една жена е липсата на дете в семейството, особено мъжко. За по-заможните, полигамията е считана за символ на престиж.

Повечето от висшите представители на талибаните имат по повече от една съпруга. Новият указ няма да действа със задна дата за тези, които вече имат повече от един брак, отбелязва още Би Би Си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG