Връзки за достъпност

Извънредни новини

Практически изпити, олимпиади, защити. Кога може да се посещава учебно заведение


Учениците от 1 до 4 клас в момента учат присъствено, а по-големите учат дистанционно
Учениците от 1 до 4 клас в момента учат присъствено, а по-големите учат дистанционно

Учебните практики на ученици и студенти ще могат да се провеждат присъствено от 16 януари, съобщи Министерството на здравеопазването. От същата дата ще са разрешени плановите операции и плановият прием в лечебни заведения, които бяха ограничени през есента заради епидемията от COVID-19.

Учениците ще могат да присъстват на индивидуални практически часове в предприятие или училище. Присъствено ще се провеждат и държавни изпити за придобиване на степен на професионална квалификация, приравнителни изпити при преместване на ученик, изпити за срочна или текуща оценка, когато е невъзможно да се проведат дистанционно, както и областни и общински кръгове на олимпиади и състезания, когато не могат да се организират онлайн, гласи заповедта на здравния министър.

Всички тези дейности трябва да се провеждат при възможност индивидуално, маските и спазването на физическа дистанция са задължителни.

В университетите присъствено ще могат да се провеждат практически обучения и изпити по практика, семестриални изпити, които включват практическа част и не могат да се проведат в електронна среда, държавни изпити и защити на дипломни работи.

В момента в България присъствено учат само учениците от 1 до 4 клас. Учениците в горните класове и студентите се обучават дистанционно. Това ще продължи така поне до 31 януари.

Решението на здравните власти да разрешат провеждането на практиките на учениците и студентите и плановия прием и плановите операции в болниците беше съобщено на фона на спад в броя на новите случаи на COVID-19. За последния ден са диагностицирани 535 души със заболяването, починали са 47. В болници се лекуват 3 631 пациенти с коронавирус, от които в интензивни отделения са 343.

Развитието на епидемията в България можете да следите в блога на Свободна Европа. Актуалните данни по света можете да откриете в интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG