Връзки за достъпност

Извънредни новини

Великобритания, Франция и Германия призоваха Иран да се откаже от производството на метален уран


Великобритания, Германия и Франция призоваха Иран да спре научно-изследователските и експериментално-конструкторските дейности по производството на метален уран. Това се посочва в съвместна декларация на трите страни, която беше разпространена от британското външно министерство, предаде Ройтерс.

“Ние, правителствата на Франция, Германия и Обединеното кралството сме силно разтревожени от изявление на Иран, че страната се готви да произвежда метален уран”, се казва в документа. Трите държави “настоятелно призовават” Иран да се върне към изпълнението на ангажиментите, поети по силата на Иранското ядрено споразумение от 2015 година.

Преди два дни иранският посланик в Международната агенция за ядрена енергетика (МААЕ) Казем Гариб Абади информира, че страната му започва да разработва подобрен тип гориво за производство на метален уран. Западни дипломати заявиха пред в. "Уолстрийт джърнъл", че това е границата, която разделя мирното използване на ядрена енергия от военното.

Избраният президент на САЩ Джо Байдън, който беше вицепрезидент по време на подписването на споразумението, заяви, че САЩ ще се присъединят отново към него, ако Техеран се върне към стриктно спазване.

Великобритания, Франция и Германия предупредиха по-рано този месец, че Иран "рискува да компрометира" шансовете за дипломация с Вашингтон, след като Техеран обяви, че започва да обогатява уран до чистота от 20%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG