Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спад на заразените и тестовете за COVID-19. Пристигна нова пратка ваксини


Новата пратка включва едва половината от очакваните дози. Това се дължи на промяната на производствените процеси на Pfizer и BioNTech
Новата пратка включва едва половината от очакваните дози. Това се дължи на промяната на производствените процеси на Pfizer и BioNTech

Нови 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech пристигна в понеделник сутрин на летище София. Оттам те ще бъдат разпределени към регионалните здравни инспекции във всички точки на страната, съобщиха от Министерския съвет.

Пред журналисти на летището главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че това е едва половината от очакваните бройки. По негови думи това е свързано с производствените процеси на доставчика, които са били променени и добави, че през февруари и март се очакват компенсации. Той каза още, че новите ваксини ще влязат в употреба за втората фаза на ваксинацията у нас, както и за довършването на първата.

От понеделник в България стартира поставянето на втората доза от препарата на Pfizer и BioNTech, необходима за изпълнението на пълния процес на ваксинация.

Едва 77 са новозаразените с коронавирус за последните 24 часа, което е най-ниският резултат в рамките на денонощие от средата на октомври насам, показват данните от Единния информационен портал. Те са регистрирани при направени 1194 теста, от които 6.45% са били положителни.

За болнично лечение са настанени общо 3 485 души, а 341 се намират в интензивно отделение.

В рамките на последните 24 часа като излекувани са регистрирани 396 души, а починалите, които са дали положителна проба за COVID-19, са 9.

Ваксинираните за последното денонощие са 121 души, а общо за страната те са вече 18 453.

Междувременно в неделя здравните власти обявиха, че в България все още не е регистриран случай на новия щам на коронавируса.

“По мое мнение вече сме си го внесли от Великобритания. В момента изследваме и очакваме резултатите в края на януари”, каза доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия. Той добави, че действително има случаи с повторно заразяване с COVID-19, но те са под 1% от общия брой и по-често засягат гражданите, а не здравния персонал.

Развитието на епидемията в България можете да следите в блога на Свободна Европа. Актуалните данни по света можете да откриете в интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG