Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пфайзер намалява доставките на ваксини за Европа


За временно забавяне на доставките на ваксини в края на януари и началото на февруари призна Пфайзер, съобщи Ройтерс. Причината са промени в производствените процеси. Новината от компанията идва след видеоконферентната среща на министрите на здравеопазването от Европейския съюз (ЕС) в сряда.

Една трета от правителствата на 27-те страни членки на съюза са заявили, че количествата ваксини, които получават са “недостатъчни”, съобщава агенцията като като се позовава на свой източник. Те са се оплакали и от несигурни графици за бъдещи доставки.

Много европейски държави получават по-малко от очакваните количества ваксини, защото от компанията производител Пфайзер забавят доставките и разпределението на количествата е неравномерно между държавите от ЕС.

Втори източник от Европейския съюз е заявил пред Ройтерс, че доставките ще бъдат ограничени поне до март, като производството ще бъде увеличено към септември.

Пфайзер и Байонтек имат два договора за доставка с ЕС за 600 млн. дози в рамките на тази година. Другият производител с одобрена ваксина - компанията Модерна се ангажира да достави 10 млн. дози до края на март и по 35 млн. дози през второто и третото тримесечие. Още 80 млн. дози трябва да бъдат доставени, но без ясен график.

Производителите на ваксини не са публикували подробни графици за доствки в отделните държави от ЕС. От Пфайзер са заявили, че информацията е поверителна. Говорител на Европейската комисия е коментирал пред агенцията, че националните графици зависят от договорите, подписани от всяка държава.

Доставките в отделните страни не протичат равномерно, отбелязва Ройтерс. По данни на германското здравно министерство страната, чието население е 83 млн. души, ще получи 4 млн. дози от Пфайзер до края на януари. В Румъния, с четири пъти по-малко население, ще бъдат доставени 600 хил. дози за същия период. България, която е с една десета от населението на Германия, ще получи едва около 60 хил. дози.

Засега няма коментар от българските власти дали ще има забавяне на графика за ваксиниране в България. Здравните власти говорят за масова ваксинация срещу коронавируса, която да започне преди началото на месец май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG