Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Газпром" предупреди, че "Северен поток 2" може да бъде изоставен след нови санкции от САЩ


Руски кораб работи по строежа на на "Северен поток 2"
Руски кораб работи по строежа на на "Северен поток 2"

Руската компания "Газпром" казва, че има рискове проектът за газопровод "Северен поток 2" да бъде замразен или напълно изоставен заради трудности като политически натиск над проекта. Това става ясно от проспект за емитиране на еврооблигаци, видян от Ройтерс.

"Докато изпълняваме нашите големи международни проекти като "Северен поток 2", се изправихме пред и може да продължим да се сблъскваме с рискове, свързани с промени в политическите условия в различни райони, свързани с тези проекти", пише в документа на "Газпром".

"При извънредни обстоятелства, включително заради политически натиск, подобни промени може да доведат до замразяване или прекратяване на проект."

В понеделник САЩ са информирали германското правителство за санкции срещу руския кораб "Фортуна", който е ангажиран с полагането на тръбите на "Северен поток 2". Според Вашингтон санкциите влизат в сила още във вторник.

Всяка европейска компания, която помага на "Фортуна" да завърши строежа на "Северен поток 2", ще бъде санцкионирана. Газопроводът ще доставя руски природен газ на Германия през Балтийско море. САЩ е против завършването му, защото смята, че с него ще се задълбочи зависимостта на европейския енергиен пазар от Москва, както и че ще навреди на икономиката на Украйна. "Северен поток 2" заобикаля Украйна и лишава Киев от милиарди долара приход от транзитни такси.

Германското правителство изрази разочарование от решението на САЩ в понеделник. "Отбелязваме съобщението със съжаление", се казва в изявление на икономическото министерство в Берлин.

През декември 2019 г. Вашингтон прие закон, с който санкционира всеки кораб, участващ в строежа на газопровода. Това накара швейцарската компания AllSeas да спре работата си по проекта, който беше завършен на 90%.

В отговор Русия продължи строителството на "Северен поток 2" със собствени кораби, което накара САЩ да въведе още по-широкообхватни санкции.

Те влизат в сила в последния ден от управлението на Доналд Тръмп. Следващият президент Джо Байдън обещава да е още по-стриктен спрямо Русия, но в същото време иска да подобри взаимоотношенията на Вашингтон с европейските си партньори, сред които е Германия.

В същото време в Германия беше замразено разрешението на германската федерална агенция за морски и хидрографски проучвания (BSH) за строителство на газопровода "Северен поток 2" заради жалби от природозащитни организации, съобщава Дневник.

От BSH потвърдиха, че процедурата заради претенциите на Nabu и Deutsche Umwelthilfe (DUH) от петък най-малкото на теория означава автоматично спиране на строителството. Това разрешение на BSH за строителни работи до края на май 2021 г. бе издадено на 15 януари и е било веднага обжалвано от двете неправителствени организации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG