Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия разреши строителството на "Северен поток-2" 


Германските власти разрешиха строителството на газопровода "Северен поток-2" в териториалните й води, съобщи БТА.

Решението на Федералната агенция за мореплаване и хидрография може да бъде обжалвано, което би поставило нова пречка пред проекта, критикуван от САЩ, някои европейски страни и екологични организации. Новото разрешение дава възможност за незабавно начало на строителните дейности в изключителната икономическа зона на Германия.

Почти завършеният "Северен поток-2" ще удвои количествата газ, внасяни директно от Русия през Балтийско море. Според САЩ обаче съоръжението ще застраши енергийната сигурност на Европа, увеличавайки зависимостта й от Москва, и Вашингтон наложи санкции срещу проекта. Кремъл отговори с обвинения, че позицията на САЩ се дължи на желание да увеличи собствените си продажби на втечнен природен газ.

Работата по проекта бе спряна, след като под заплахата с американски санкции швейцарска компания изтегли кораба, полагащ тръбите. Сега е задействан руски кораб, който обаче е от различен тип и поради това е необходимо ново разрешително.

Според Газпром остава да бъдат довършени 6 процента или около 150 км от съоръжението. В средата на декември Сенатът на САЩ наложи санкции на компаниите, които прокарват руския газопровод “Северен поток-2”.

Санкциите предвиждат откази в издаването на американски визи и замразяване на американските активи на онези предприемачи и компании, които участват в строителството на газопровода. Мярката е част от Закона за разходите за отбрана на САЩ.

В първите дни на 2021 г. международната компания за сертификация и класификация Дет норске веритас - ДНВ (Det Norske Veritas - DNV GL) потвърди прекратяването на всички дейности по сертифициране на газопровода "Северен поток-2".

Facebook форум

Най-ново видео

Владимир Путин и изчезналият кокаин
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:40 0:00
XS
SM
MD
LG