Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски кораби се отправиха към Балтийско море, за да подновят изграждането на "Северен поток 2"


Корабът "Фортуна", който ще бъде използван за завършването на „Северен поток 2“ в Балтийско море
Корабът "Фортуна", който ще бъде използван за завършването на „Северен поток 2“ в Балтийско море

Руски кораб за полагане на тръби се е разположил в позиция да възобнови изграждането на газопровода „Северен поток 2“ в Балтийско море. Германските власти предупредиха другите кораби да избягват между 5 и 31 декември района на Балтийско море, където трябва да бъдат положени последните няколко километра от тръбопровода.

Новината идва на фона на поредния призив на САЩ Берлин да спре газопровода, който ще удвои доставките на руски природен газ в Германия, ако бъде завършен.

Руският кораб „Академик Черски“ е достигнал на 5 декември район край бреговете на Полша, откъдето е предвидено да минава трасето на „Северен поток 2“, според службата за проследяване на морския трафик. В същия ден руският кораб за полагане на тръби „Фортуна“ е напуснал германско пристанище и се е насочил към друго място, където трябва да бъде изграден участък от тръбопровода.

Преместването на плавателните съдове последва обещанието на Русия да завърши тръбопровода въпреки заплахата от американски санкции. В момента незавършени са 16 километра в германски териториални води и още 60 километра в датския участък.

Руската държавна газова компания „Газпром“ предприе действия за завършване на строителството на газопровода със собствени ресурси, след като САЩ наложиха санкции на фирмите, които участват в проекта. Вашингтон смята, че „Северен поток 2“ ще доведе до зависимост на Европа от руския газ в момент, в който отношенията между Запада и Русия са обтегнати заради анексирането на Крим през 2014 г. и отравянето на критика на президента Владимир Путин Алексей Навални по-рано тази година.

Посолството на САЩ в Берлин призова на 5 декември германското правителство да спре строителството на тръбопровода. „Сега е моментът Германия и ЕС да призоват за мораториум върху изграждането на газопровода“, каза Робин Куинвил, шарже д'афер в посолството, пред в. Handelsblatt на 5 декември. Тя добави, че това би изпратило ясен сигнал, че Европа „вече не приема посоянното злонамерено поведение на Русия“.

Полша, Украйна и балтийските държави се противопоставят на изграждането на тръбопровода. Проектът ще засегне особено Украйна, защото газопроводът ще я заобиколи и така ще лиши Киев от транзитните такси за руския газ, който отива към Европа.

Русия обвинява САЩ, че използват санкциите срещу проекта като „оръжие“, за да отворят нови пазари за своята петролна и газова индустрия. Преди налагането на мерките се очакваше газопроводът да бъде завършен в началото на 2020 г. Сега Владимир Путин посочи като краен срок началото на 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG