Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия планира сама да завърши "Северен поток 2", въпреки санкциите на САЩ


GERMANY -- A man works at the construction site of the Nord Stream 2 gas pipeline in Lubmin, March 26, 2019
GERMANY -- A man works at the construction site of the Nord Stream 2 gas pipeline in Lubmin, March 26, 2019

Руската държавна компания "Газпром" обяви, че сама ще завърши строителството на газопровода "Северен поток 2" под Балтийско море, дори и без помощта от чуждите инженерингови компании.

"Проектът "Северен поток 2" е готов на 94 процента и ще бъде завършен от руската страна", обяви зам.-председателят на "Газпром" Елена Бурмистрова по време на Европейската газова конференция във Виена.

Миналия месец САЩ наложиха санкции срещу чуждестранните компании, които изпълняват поръчки по проекта на Русия и Германия за транспортиране на природен газ.

Това забави графика за завършване на тръбата и очакваната крайна дата се измести от края на 2020 г. на началото на 2021 г.

Все още не е ясно как "Газпром" ще завърши проекта без международна помощ. Според "Файненшъл таймс" една от възможностите е да се използват кораби на "Газпром" или други руски компании.

Фирмите, които полагат тръбите и са част от консорциума за проекта, са от Финландия, Швеция и Дания.

Но най-ключовите компании, които бяха заплашени от санкции, са швейцарската "Олсийс", която поставя тръбите по дъното, и италианският производител на тръби "Сайпем".

След завършването на "Северен поток 2", както и с помощта на съществуващия "Северен поток 1", Русия технически няма да зависи от транзита на газ през Украйна за Европа.

В края на декември двете страни подписаха нов 5-годишен договор за транспортиране на газ на стойност 7 млрд. долара.

По силата на новия договор Киев очаква да транспортира тази година най-малко 65 млрд. куб. метра, което е с около 22 млрд. куб. метра по-малко от количеството през 2018 г. Минималните количества ще продължат да намаляват до 40 млрд. куб. метра годишно в перода 2021-2024 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG