Връзки за достъпност

Извънредни новини

Училища, ресторанти и магазини. Правителството обмисля разхлабване на мерките


Работното съвещание е свикано от премиера Бойко Борисов
Работното съвещание е свикано от премиера Бойко Борисов

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе обсъдено на работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов. В него участваха членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Окончателно решение за отпускането на мерките ще стане ясно в четвъртък, а при нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения ограниченията отново ще бъдат затегнати.

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас.

„Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, каза премиерът Борисов в хода на работното съвещание.

Според него разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Премиерът е поставил и въпроса за ресторантите, като е предложил те да бъдат отворени с работно време до 22.30 ч. и при максимум 50% от капацитета.

В понеделник ресторантьорите заплашиха да отворят заведенията си в знак на протест. В отговор здравният министър Костадин Ангелов каза, че в момента приоритетите за властите са здравето, образование и спорта, а не ресторантьорският бизнес.

"Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове", каза още Борисов.

На 27 ноември България въведе по-строги мерки за борба с коронавируса, като затвори молове, заведения, ясли и детски градини. Учениците преминаха към дистанционни форми на обучение. От 4 януари децата до 4 клас се върнаха обратно в час, а яслите и детските градини отново заработиха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG