Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мерките са в сила. Какво затваря и какво ще работи


От петък вечерта в България са в сила нови, по-строги мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Извънредната епидемична обстановка беше удължена с два месеца. Въпреки че до момента страната прилагаше по-либерален подход за справяне с пандемията, ръстът на заболеваемостта, смъртните случаи и растящият брой проблеми в здравната система, принудиха властите да предприемат частично затваряне, подобно на повечето европейски страни.

В четвъртък България стана държавата в Европа с най-висока смъртност от COVID-19. Данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията показаха, че в последните две седмици в България са починали 21 на всеки 100 хиляди души.

Кои са новите мерки

За да се спре разпространението на коронавируса, се преустановяват присъствените занятия за всички ученици от 1 до 12 клас и извънкласните дейности за всички възрастови групи. Висшите учебни заведения също спират присъствените си занимания.

Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли. Забраняват се и всички присъствени конференции, семинари, конкурси и всякакви други групови активности.

Спират се и всички масови културни събития, с изключение на театрите при заетост до 30% и спазване на противоепидемичните мерки, включително носене на предпазни маски.

Не се допускат частни събирания и празненства с присъствие на повече 15 души. Преустановяват се и всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер. Затварят се и фитнес залите. До 21 декември затворени ще бъдат и всички питейни и хранителни заведения. Разрешена ще бъде само доставката на храна за вкъщи.

Затворени ще бъдат и големите търговски обекти като моловете. Отворени остават аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, застрахователни офиси, банки и офисите на телекомуникационните оператори.

Кварталните магазини ще продължат да работят, включително магазини за дрехи и всякакви битови стоки, които не се намират в молове.

“Всичко, което не е забранено със заповедта означава, че ще може да работи”, съобщи по рано през седмицата здравният министър. Църквите и парковете също ще могат да бъдат посещавани без ограничения.

Сред забранените активности попадат и туристическите пътувания, екскурзии с организиран транспорт в страната и чужбина и груповите посещения на туристически обекти в страната. Предложенията за затягане на мерките бяха представени от министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в началото на седмицата.

Как ще бъде компенсиран бизнесът

Министерството на труда и социалната политика Деница Сачева междувременно утвърди със заповед кои работници и служители могат да получат компенсации заради затварянето на местоработата им.

На 24 лева на ден ще имат право заетите в барове, кафенета, езикови и образователни центрове. Компенсации ще може да получи и персоналът на детски градини и ясли.

За помощта ще може да се кандидатства от понеделник. Желаещите трябва да предоставят на работодателя писмена декларация по образец, в която посочват периода за ползване на неплатен отпуск и банковата си сметка, по която да се изплащат компенсациите.

Работодателят или упълномощен негов представител ще подава в дирекция "Бюро по труда" по месторабота документи за изплащане на компенсациите. Документите ще се разглеждат в срок от 10 работни дни след получаването им. Очаква се в понеделник да бъде обявена още една мярка в подкрепа на бизнеса на стойност 170 милиона лева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG