Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изложба в Москва ще включва две статуи на човека, бил дясна ръка на Сталин


Лаврентий Берия, недатиран портрет.
Лаврентий Берия, недатиран портрет.

В Москва ще бъдат издигнати две статуи на човек от най-близкото обкръжение на Сталин - Лаврентий Берия. Това съобщи руският информационен сайт "Отворени медии", като се позова на портала за поръчки, възложени от държавата и нейни корпорации.

Информацията е била потвърдена и от фирмата възложител - държавната корпорация „Росатом“.

Двете фигури на Лаврентий Берия ще бъдат част от експозиция, посветена на "съветския атомен проект". Тя ще бъде представена в отделен павилион, издигнат в постоянното търговско изложение ВДНХ в Москва.

Причината за включване на Берия в такава изложба е фактът, че именно той създава "съветския атомен проект" и че благодарение на него е бил "разрушен монополът на САЩ върху ядреното оръжие", казват от Росатом, цитирани от "Отворени медии".

Лавретний Берия е пряко отговорен за репресиите от 30-те и 40-те години в Съветска Русия. От 1938 до 1945 г. той изпълнява функциите на вътрешен министър на Сталин. В този период са убити или изпратени в лагери милиони съветски и чужди граждани. Той ръководи и операциите по насилствено преселение на народите вътре в Съветския съюз, което води до депортиране на стотици хиляди руснаци, немци, чеченци, калмици, литовци, евреи и други народи.

Росатом е отделил за целия си "атомен" проект 1.28 млрд. рубли (около 11.5 млн. евро). Официалните данни не позволяват да се изчисли каква сума от тях е предназначена за двете пластики на Лаврентий Берия.

Двете фигури ще бъдат изработени от стъклопластика, а главите ще бъдат от силикон, става ясно от договора на възложителя с фирмата изпълнител. Материалите са подбрани така, че да издържат на евентуални вандалски прояви. Очите ще бъдат изработени от акрил, а косата ще е естествена.

След смъртта на Сталин през 1953 г. Берия е екзекутиран. Макар смъртта му да е резултат от измислени обвинения, повдигнати от новото съветско ръководство, той никога не е бил реабилитиран. С решение на руския Върховен съд през 2000 г. той е обявен за лице, което не подлежи на реабилитация заради участието си в политическите репресии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG