Връзки за достъпност

Извънредни новини

Италианското правителство спечели вот на доверие, но бъдещето му е под въпрос


Премиерът на Италия Джузепе Конте. Снимката е архивна.
Премиерът на Италия Джузепе Конте. Снимката е архивна.

Премиерът на Италия Джузепе Конте запази поста си, след като събра нужните гласове на доверие в горната камара на парламента, предаде Ройтерс. Той обаче не успя да спечели гласове за абсолютно мнозинство, което поставя риск пред следващите начинания на кабинета.

Кризата възникна в средата на месеца, когато партията „Италия вива“, оглавявана от бившия премиер Матео Ренци, напусна кабинета. Това стана след спор по изразходването на средства от възстановителния фонд, отпуснат от Европейския съюз за справяне с последиците от кризата с коронавируса.

Ренци не беше съгласен с плана на Конте и беше поискал повече инвестиции в дигиталната икономика и зелената енергия. В резултат от спора партията на Ренци "Италия вива" напусна управляващата коалиция, а лидерът на напусналата партия каза пред Сената, че „Италия пропилява най-голямата си възможност от плана Маршал насам“.

При гласуването в горната камара във вторник Конте спечели вота със 156 гласа „за“ срещу 140 „против“. Всички сенатори от „Италия вива“ се въздържаха. В резултат кабинетът получи подкрепа, но не и абсолютно мнозинство в Сената, което може да доведе до трудности при изпълнението на политическата програма по време на национална криза.

„Трудно е да се управлява в тези условия с хора, които постоянно поставят мини по пътя ни и се опитват да подкопаят политическия баланс“, каза Конте пред сенаторите.

Той обеща да се съсредоточи върху справянето със здравната и икономическата криза в страната и да ускори плана за икономическо възстановяване.

По-рано тази седмица кабинетът получи доверие и от долната камара.

Ако беше загубил гласуването, премиерът трябваше да подаде оставка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG