Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вчера спасихме човешки живот". Планинският спасителен отряд от Дупница


Снимките са предоставени от Планинска спасителна служба
Снимките са предоставени от Планинска спасителна служба

“Получих божи есемес и тръгнах по божията пътека”. Така отговаря на въпроса “къде е тръгнала” 42-годишна жена, когато спасителите от Планинска спасителна служба (ПСС) я намират. Тя е изкарала около 20 часа при минус 20 градуса на височина от около 2300 м. Облечена е с дънки, обикновено яке и боти с цип. Жива е, защото по телефона й звъни не Господ, а планински спасител.

Жената е изкарала около 20 часа при минус 20 градуса по дънки и ежедневни обувки
Жената е изкарала около 20 часа при минус 20 градуса по дънки и ежедневни обувки

Божидар Джонкин, Борислав Ранков, Георги Илков, Иван Тушев и Станислав Попов от спасителния отряд в Дупница са хората, благодарение на които жената е жива. Те отговарят за северозападния дял от Рила, където условията са много тежки и “всичко става на ръце и крака”.

За случая разказва Божидар Джонкин, но казва, че при спасителната акция не е бил сам. Жената е тръгнала нагоре в планината в понеделник.

“Казала е на служителите от лифта, че ще ходи, с два големи сака, до старата хижа на Седемте рилски езера”, казва Джонкин. Свързала се е и с управителя на хижата, който й е обяснил, че тя е затворена, а жената е казала, че "ще спи под открито небе”.

“Нашият пост е в хижа “Рилски езера” и когато си тръгнахме в понеделник, видяхме близо го хижата два сака. Когато се върнахме на дежурство на другия ден, те отново бяха там”, разказва Джонкин. Това е знак за спасителите, че нещо не е наред.

“Служителите в хижата не знаеха нищо за този багаж. След това разбрахме от колегите на лифта за разговора им с жената. Звъннахме на съседни хижи, които ни казаха, че тя не се е появявала при тях”, обяснява Джонкин. “Самосезирахме се, както се казва. Казах на дежурния, че нещо се заформя и ако е била тук - е била на открито, а при тази надморска височина не може да оцелее”.

Спасителите прибират багажа и търсят начин да намерят връзка с жената. Откриват договор с телекомуникационна компания и се обаждат на телефона. “Звъннахме, но никой не вдигна. След 5-6 минути получих обаждане от същата жена и тя ми каза, че е Кремена и ми обясни, че се намира на хълм зад старата хижа. Обясни, че не си чувства краката”, разказва Джонкин.

Информацията за местоположението й обаче не е точна. Спасителите звънят на други техни колеги, които са навън. Времето е лошо, има гъста мъгла. Откриват я с викане. Случайно.

Веднага след като откриват пострадалата спасителите предприемат мерки, за да я затоплят
Веднага след като откриват пострадалата спасителите предприемат мерки, за да я затоплят

Екипът от хижата тръгва да помага при свалянето на пострадалата. “За нас беше трудно да ги пресрещнем. Там не е пътека, не е туристически маршрут. Това е алпийски терен. Там никой не минава и никой нямаше да я види”, казва Джонкин.

Кремена е жива, но измръзванията й са тежки. Под въпрос е дали няма да се наложи ампутация на крайниците й. "Това, което я е спасило, е, че е останала будна. Ако беше заспала, нямаше да е жива", казва Джонкин.

За миналата година отрядът на ПСС в Дупница има 18 спасителни операции. "Много пъти са ме питали защо станах спасител. Не знам. Чувстваш се спокоен. Ето и вчера - спасихме човешки живот", казва Джонкин.

XS
SM
MD
LG