Връзки за достъпност

Извънредни новини

Надежда от Европа и сдържаност от Русия. Как светът посрещна Джо Байдън


46-ият президент на САЩ Джо Байдън държи реч по време на церемонията по встъпването си в длъжност. 20 януари 2021 г.
46-ият президент на САЩ Джо Байдън държи реч по време на церемонията по встъпването си в длъжност. 20 януари 2021 г.
"Демокрацията надделя". Байдън влезе в Белия дом
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

Часове след церемонията по встъпване в длъжност на 46-ия американски президент Джо Байдън, той започна да получава поздравления от целия свят. Европейските лидери изразиха надежда за подобряване на отношенията със САЩ, докато Русия демонстрира сдържаност.

Мандатът на предшественика на Байдън Доналд Тръмп беше белязан от постоянни конфронтации между него и Европа по теми, вариращи от търговия до разходи за отбрана. Новият държавен глава на САЩ обаче декларира още преди смяната на властта, че ще работи за подобряване на отношенията на страната му с европейските ѝ съюзници. Някои политически анализатори очакват той да предприеме официално пътуване до Стария континент още през първите 100 дни от мандата си.

Бившият посланик на САЩ в НАТО Ник Бърнс коментира по време на предизборната кампания през 2020, че реториката и действията на Тръмп оставят американско-европейските отношения в най-лошото им състояние след края на Втората световна война. Бившият президент нарече алианса „остарял“, а бившият му съветник по национална сигурност Джон Болтън разкри, че Тръмп е планирал да извади САЩ от НАТО.

На този фон председателят на Европейския съвет Шарл Мишел коментира встъпването в длъжност на Байдън в сряда, изразявайки надежда, че той ще помогне за изграждането на „нов основополагащ пакт за по-силна Европа, за по-силна Америка и за по-добър свят“.

Днес е началото на нова глава и очаквам с нетърпение нашето тясно сътрудничество.
Йенс Столтенберг

„Силна НАТО е добра както за Северна Америка, така и за Европа, тъй като никой от нас не може да се справи сам с предизвикателствата, пред които сме изправени. Днес е началото на нова глава и очаквам с нетърпение нашето тясно сътрудничество“, написа в Туитър генералният секретар на северноатлантическата организация Йенс Столтенберг.

Президентът на Германия Франц-Валтер Щайнмайер изрази „голямо успокоение“ от влизането на Джо Байдън в Белия дом. По думите му американските институции са доказали своята сила въпреки „големите изпитания“ и „враждебност“ по време на мандата на Тръмп. Щайнмайер добави, че Байдън носи със себе си „надеждата, че международната общност може да работи по-тясно и по-добре в бъдеще за решаване на големите проблеми на нашето време“.

„Очаквам с нетърпение да работя с [Байдън] и с новата му администрация, укрепвайки партньорството между нашите страни и работейки върху общите ни приоритети – от справяне с климатичните промени, през овладяването от пандемията до укрепването на нашата трансатлантическа сигурност“, заяви премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Говорителят на правителството на Франция Габриел Атал определи като „изключително важна“ заявката на новия американски президент обратно да присъедини страната си към усилията на Световната здравна организация срещу пандемията от коронавирус, както и към Парижкото споразумение за климата.

Смяната на властта в САЩ беше посрещната сдържано от Кремъл, чийто говорител Дмитрий Песков коментира, че Русия ще продължи да се стреми към „добри отношения със Съединените щати“, но дали Вашингтон ще работи за същата цел, „ще зависи от г-н Байдън и неговия екип“.

Въпреки че отношенията между САЩ и Русия останаха напрегнати по време на мандата на Тръмп, той демонстрираше приятелска лична връзка с президента Владимир Путин. Предшественикът на Байдън рядко е критикувал руския държавен глава за нарушения на човешките права или „зловреднии“ дейности като кибератаки и намеса в изборите, приписвани на Москва от американското разузнаване.

Ерата на тиранина приключи и днес е последният ден от зловещото му управление.
Хасан Рохани

„Ерата на тиранина приключи и днес е последният ден от зловещото му управление“, гласеше реакцията на президента на Иран Хасан Рохани. Отношенията между двете страни претърпяха провал по време на мандата на Тръмп, след като той извади Вашингтон от ядреното споразумение с Техеран и му наложи санкции. От своя страна Байдън вече заяви, че ще присъедини САЩ отново към ядреното споразумение, ако Иран направи същото.

Премиерът на Израел Ненямин Нетаняху не скри радостта си от встъпването в длъжност на 46-ия американски президент, с когото по думите му го свърза „топло лично приятелство от много десетилетия назад“. „Очаквам с нетърпение да работим с вас за допълнително укрепване на американо-израелския съюз, за утвърждаване на мира между Израел и арабския свят и за справяне с общите предизвикателства, основното от които е заплахата от Иран“, заяви още Нетаняху.

Министър-председателят на Пакистан Имран Хан написа в Туитър, че с нетърпение очаква да изгради по-силно партньорство със САЩ, основано на търговия, икономическа ангажираност и противодействие на климатичните промени. Хан беше сериозен критик на Съединените щати, но смекчи реториката си, откакто встъпи в длъжност през август 2018 г. Тръмп често обвиняваше Пакистан, че помага на талибаните в борбата им срещу афганистанското правителство, но Исламабад отрича това.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани също поздрави Джо Байдън, декларирайки, че страната му „застава редом до Съединените щати“ срещу тероризма. Правителството на Гани разчита до голяма степен на американската военна, политическа и финансова подкрепа, след като инвазията в страната, водена от Запада през 2001 г., изтласка талибаните от власт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG