Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джо Байдън се закле като 46-и президент на САЩ


Джо Байдън встъпи в длъжност като президент на САЩ. Това стана, след като той положи клетва като държавен глава по време на церемония във Вашингтон, преминала при засилени мерки за сигурност.

“Днес отбелязваме триумфа не на кандидат, а на кауза. На каузата на демокрацията. Волята на хората беше чута”, каза Байдън в речта си. Той говори още за предизвикателствата пред държавата, свързани с пандемията от COVID-19, расовите различия и разделението в страната.

Байдън положи клетва пред върховния съдия Джон Робъртс.

По време на церемонията клетва положи и вицепрезидентът Камала Харис, която ще бъде първата жена, която заема поста и ще бъде с решаваща роля в Сената. Тя положи клетва пред върховната съдийка Соня Сотомайър, положила ръка върху библията на Търгууд Маршал - първият чернокож, станал съдия във Върховния съд на САЩ.

Предишният президент Доналд Тръмп не присъства на церемонията. Рано сутринта в сряда той излезе от Белия дом за последен път и отлетя заедно със съпругата си Мелания за Флорида.

С встъпването му в длъжност Байдън се превърна в най-възрастния държавен глава, който поема властта в страната.

Събитието беше уважено от редица ключови политически фигури, както от Републиканската, така и от Демократическата партия. Сред тях бяха и бившите президенти Барак Обама, Джордж Буш младши и Бил Клинтън.

Барак и Мишел Обама
Барак и Мишел Обама

Химнът на САЩ по време на церемонията беше изпят от поп звездата Лейди Гага.

По-рано предшественикът на Байдън Доналд Тръмп напусна Белия дом и Вашингтон. По този начин той се превърна в първия президент, който пропуска встъпването в длъжност на наследника си от 1869 г. насам. На място присъстваше вицепрезидентът Майк Пенс.

Очаква се още в първия си ден на власт Байдън да предприеме редица промени, с които да отмени политики на предходната администрация, както и да предприеме решаващи стъпки във връзка с противодействието на пандемията от COVID-19, възстановяването на икономиката и промяна във външнополитическия курс на страната.

Церемонията, която обикновено е посетена от хиляди души, тази година събра едва стотици. Това се наложи заради пандемията и размириците на 6 януари, когато привърженици на Тръмп нахлуха в Конгреса. Улиците на Вашингтон и подстъпите към Капитолия, където се проведе церемонията, бяха осеяни с войници. Според американските агенции в момента в града се намират повече от 20 хил. представители на въоръжените сили на САЩ.

Как Вашингтон посреща смяната на властта
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG