Връзки за достъпност

Извънредни новини

Аманда Горман и поезията ѝ, която показва белезите на Америка


Аманда Горман рецитира поемата си "Хълмът, който изкачваме" на церемонията по встъпването в длъжност на 46-ия президент на САЩ Джо Байдън.
Аманда Горман рецитира поемата си "Хълмът, който изкачваме" на церемонията по встъпването в длъжност на 46-ия президент на САЩ Джо Байдън.

"Ние, наследниците на страна и време, където слабичко чернокожо момиче, потомка на роби и отгледано от неомъжена майка, може да мечтае да стане президент, само за да открие себе си, докато рецитира за такъв."

Думите са на 22-годишната поетеса Аманда Горман. Събитието е встъпването в длъжност на 46-ия президент на САЩ Джо Байдън. Тя пристига облечена в яркожълто двуредно палто. Косата ѝ, сплетена на малки плитчици, е прибрана нагоре с червена диадема от сатен. Фините ѝ ръце стискат черна папка, в която са събрани само част от думите, предназначени за американския народ и за целия свят.

Горман е родена и израснала в Лос Анджелис. Започва да пише още като дете. Днес тя е най-младият поет, рецитирал на церемония по встъпване в длъжност на американски президент. Лично първата дама Джил Байдън, която следи работата ѝ, убеждава церемониалния комитет, че Горман е най-добрият избор за тържествения момент.

Аманда е завършила социология в Харвард. Едва 16-годишна печели наградата за младежка литература на Лос Анджелис. През 2017 г. получава и първата национална награда за младежка поезия.

"Това, че майка ми е учителка, ми оказа огромно влияние", разказва Горман пред "Лос Анджелис Таймс". Всъщност любовта ѝ към думите се ражда, когато един от началните ѝ учители чете пред класа откъс от "Вино от глухарчета" на Рей Бредбъри. Аманда не си спомня какво конкретно я е впечатлило, но си спомня въздействието, което е усетила.

Поемата, която Аманда рецитира на церемонията във Вашингтон, се казва "Хълмът, който изкачваме". Горман я пише по време на изолацията заради пандемията от COVID-19. Настройва се с музика. Филмовата музика от "Гарванът", "Линкълн", "Най-тъмният час" и "Хамилтън" е само част от избора ѝ. Влияние ѝ оказват и събитията от 6 януари, когато привърженици на вече бившия президент Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса. Аманда казва, че не е искала да квалифицира събитията като нередни, а е използвала тези мотиви, за да създаде поема, в която личат и белезите, и раните на Америка, каквато я познава.

Горман е била в Белия дом, когато Барак Обама е президент, чела е пред Ал Гор, Хилъри Клинтън, Малала Юсуфзай и други. Не крие, че ѝ е струвало специални усилия да се научи да изговаря някои звукове. "Не гледам на говорния си дефект като на слабост", казва Аманда и споделя, че това дори я е накарало да бъде много по-концентрирана.

Аманда е първият човек, който вече обяви намерението си да се кандидатира за президент на САЩ през 2036 г. Тогава тя ще е навършила необходимите 35 години, за да се бори за поста. Дотогава планира някой ден, когато пандемията от COVID-19 отшуми, с близначката ѝ Габриел да отидат до "Дисниленд". А времето си в изолация посвещава на кулинарни предавания и четене на книги. През септември ѝ предстои да издаде и първата си детска книжка, както и едноименната стихосбирка с поемата "Хълмът, който изкачваме".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG