Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС отхвърли проекта на ГЕРБ за обвинител за разследване на главния прокурор


Главният прокурор Иван Гешев не участва в гласуването на становището на ВСС, но също разкритикува проекта

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък единодушно прие отрицателно становище по законопроекта, предлаган от депутати от ГЕРБ, който предвижда създаването на нова фигура на висш обвинител, който да разследва главния прокурор.

Идеята на управляващите е по този начин да отговорят становището на Венецианската комисия към Съвета на Европа, оповестено в края на 2019 г. В него за пореден път се препоръчваше България да създаде законови гаранции, че главният прокурор повече няма да бъде недосегаем от евентуално наказателно преследване. Проблем, който Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), Европейската комисия и Съветът на Европа вече десетилетие неуспешно настояват София да реши.

Според съдебните кадровици предлаганите от ГЕРБ промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт обаче не отговарят нито на препоръките на Венецианската комисия, нито на решението от ЕСПЧ по делото „Колеви срещу България“, с което страната беше осъдена през 2009 г.

„Законопроектът, макар да предвижда създаването на нова фигура на „прокурор по разследването срещу главния прокурор“ не дава отговор на поредица от въпроси, свързани с неговия статут или съдържа противоречива регламентация за правното му положение“, се казва в становището на ВСС.

Те смятат, че от предложението на управляващите не става ясно и дали новият специален прокурор ще работи сам или в екип, както и дали ще има самостоятелен материален и кадрови ресурс. Освен това съветът напомня, че в края на 2019 г. Венецианската комисия е поискала, че процедурата по евентуално разследване на главния прокурор не трябва да се води от негови подчинени, чието по-нататъшно кариерно развитие зависи именно от него.

„Това не се постига с настоящия законопроект, доколкото фигурата на „прокурор по разследването срещу главния прокурор“ е част от Прокуратурата на Република България и като такава не може да се ползва с търсената институционална, йерархична и практическа независимост от главния прокурор“, се посочва още в становището на съдебните кадровици.

Според тях предложеният от управляващите законопроект не отчита решението на Конституционния съд (КС) от 2019 г., според което „идеята за независим прокурор може да бъде приложена на практика, само ако КС на България приеме, че монополът на прокуратурата, ръководена от главния прокурор, върху публичните обвинения не е абсолютен и могат да се направят някои изключения от това общо правило за предотвратяване на конфликт на интереси, без да се налагат изменения в Конституцията“.

Ръководителят на държавното обвинение Иван Гешев не участва в гласуването на становището, но преди него също разкритикува проекта: „Това е поредният експеримент, който се прави със съдебната власт и зад който не стои никаква юридическа логика, а по-скоро политическа“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG