Връзки за достъпност

Извънредни новини

Евродепутатите от БСП пропуснаха резолюцията в подкрепа на Навални и против "Северен поток 2"


Европейският парламент прие резолюция, с която призовава Европейския съюз да прекрати строителството на почти готовия газопровод "Северен поток 2", който трябва да транспортира газ от Русия до Германия по дъното на Балтийско море.

Евродепутатите настояват за разширяване на обхвата на санкциите срещу Русия след ареста на опозиционера Алексей Навални в неделя веднага след кацането му от Германия. Той се лекуваше от края на август след като беше отровен с новичок. Навални беше оставен в ареста за 30 дни.

Резолюцията беше приета с 581 гласа "за", 50 "против" и 44 "въздържал се". Тя е подкрепена от основните политически групи - дясната Европейска народна партия, либералите от "Обнови Европа", Зелените и Социалдемократите.

Резолюцията е подкрепена от българските евродепутати от ГЕРБ - Асим Адемов, Александър Йорданов, Андрей Ковачев, Ева Мейдел, Емил Радев и Андрей Новаков, от ДПС - Атидже Алиева - Вели, Илхан Кючюк, Искра Михайлова, и от "Демократична България" - Радан Кънев.

Евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО също са подкрепили резолюцията*.

Евродепутатите от БСП не са се регистрирали за това гласуване. Само минута по-късно обаче те участват в следващите гласувания. Това са Сергей Станишев, Иво Христов, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Елена Йончева от БСП.

Резолцията на Европейския парламент е необвързваща и призовава за разширяване на обхвата на вече наложените санкции срещу руски официални лица, отговорни за отравянето на Навални. Евродепутатите настояват в списъка да бъдат включени и участниците в неговия арест.

Санкциите трябва също да включват "руски олигарси", "най-близкия кръг" на руския президента Владимир Путин и "медийни пропагандатори", за да може Европейският съюз да не бъде повече "гостоприемно място за руско богатство с неясен произход", пише в резолюцията.

Страните от ЕС трябва да "преразгледат сътрудничеството си с Русия в различни международни платформи и проекти, като "Северен поток 2", чието завършване трябва да бъде преустановено от ЕС", искат евродепутатите.

* В първоначалната публикация на новината беше погрешно посочено, че евродепутатите от ВМРО не са участвали в гласуването. Редакцията поднася извинения за допуснатата неточност. Депутатите, избрани от ВМРО, са подкрепили резолюцията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG