Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря. Не е авария, каза енергийният министър


АЕЦ "Козлодуй". Снимката е от 2011 г.
АЕЦ "Козлодуй". Снимката е от 2011 г.

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ е бил изключен от енергийната система след задействане на аварийната защита на реактора, съобщиха от атомната електроцентрала. Това се е случило в 1:16 часа след полунощ в петък.

Като причина за изключването е посочено задействане на защита по време на рутинни операции. Няма отклонение от нормалната радиационна обстановка, съобщават от централата.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза пред бТВ, че не става дума за авария, няма изтичане на радиация и няма опасност за хората.

„Както предвиждат правилата, всички алгоритми са задействани, съгласно предвидените и разписани правила. Агенцията за ядрено регулиране също е информирана, така че тя ще извърши своята проверка и ще бъдат информирани допълнително българските граждани“, каза Петкова.

Според съобщението на централата се извършват подготвителни дейности за включването на блока, което се планира да стане до края на деня. Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ работи в съответствие графика си за натоварване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG