Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властите в Украйна са нарушили човешките права по време на Майдана, реши ЕСПЧ


Площад в Киев след сблъсък между протестиращи и силите на реда на 20 февруари 2014 г.
Площад в Киев след сблъсък между протестиращи и силите на реда на 20 февруари 2014 г.

Властите в Украйна са отговорни за многобройни нарушения на човешките права по време на протестите в края на 2013 и началото на 2014 г., които доведоха до свалянето от власт на проруския президент Виктор Янукович. Това е казва в решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, публикувано в четвъртък.

Протестите на киевския Майдан (познати и под името Евромайдан), започнаха през ноември 2013 г., когато протестиращи се събраха на централния площад на украинската столица в отговор на заявлението на президента Янукович, че ще отложи плановете по асоцииране с Европейския съюз и ще търси по-тесни икономически връзки с Русия.

Силите на реда откриха огън по невъоръжените протестиращи. Според украинските прокурори 104 души са били убити, а 2500 са били ранени по време на протестите.

Решението на Съда обединява пет жалби, заведени от 33 украински граждани. В него се посочва, че с действията си по време на протестите украинските власти са нарушили забраната на изтезания и нечовешко и унизително отношение, правото на свобода и сигурност, свободата на събрания и сдружения, правото на живот и правото на зачитане на личния и семейния живот. Всички тези права са гарантирани от Европейската конвенция за правата на човека, която Украйна, като член на Съвета на Европа, е подписала.

Съдът подчерта в решението си липсата на независим и ефективен механизъм в Украйна за разследването на престъпления, извършени от служителите на реда и от недържавни субекти.

След тримесечните протести Янукович избяга тайно в Русия през февруари 2014 г. Той отрича да е заповядал на полицията да използва оръжие срещу протестиращите и твърди, че насилието е било “планирана операция” по сваляне на правителството му.

През 2019 г. Янукович беше осъден за държавна измяна на 13 г. затвор.

Месец по-късно Москва отговори на свалянето на Янукович от власт като анексира Кримския полуостров и подкрепи сепаратистки групи в Източна Украйна. Жертвите на конфликта са повече от 13 200 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG