Връзки за достъпност

Извънредни новини

Astra Zeneca не може да достави предвидените количества ваксини за ЕС


Фармацевтичната компания Astra Zeneca е информирала Европейския съюз, че ще съкрати доставките на ваксината си срещу COVID-19 за блока с 60 процента, съобщи БНР. Вместо предвидените 80 млн. дози, ще бъдат доставени 31 млн. през първото тримесечие на годината. Като причина от компанията посочват производствени проблеми. За временно забавяне на доставките в края на януари и началото на февруари призна и друг производител - Пфайзер.

Говорител на Astra Zeneca е обявил, че няма да има закъснение при изпращането на ваксината, ако на 29 януари препаратът получи одобрение от Европейския съюз. Количеството обаче ще бъде по-малко заради намаляване на продукцията в производствен обект от веригата. Фармацевтичната компания е дала обещание, че за в бъдеще ще увеличи производствените си обеми, но не e споменала конкретни количества.

“Няма да бъде нарушен ваксинационният план заради намалените доставки на Astra Zeneca”, каза в събота здравният министър Костадин Ангелов.

Засега разрешени за ползване в ЕС са два препрата – на Pfizer и на Moderna. България обаче договори най-много дози – 4 518 323, именно с Astra Zeneca, която разработи ваксина срещу коронавируса заедно с Оксфордския университет.

Повечето от останалите европейски държави са поръчвали сходни количества, но от различните фирми, за да могат да получат достатъчен брой за бърз старт на имунизациите. България изостава в този процес спрямо други европейски държави.

Според различни спекулации България е предпочела Astra Zeneca, защото дългогодишен изпълнителен директор на "Астра Зенека - България" е Зоя Паунова, а нейната дъщеря Ева Майдел е евродепутат от ГЕРБ. Управляващите отричат тази връзка да има роля.

"Не сме вземали политическо решение, свързано с броя и доставката на ваксините. Никога не сме се ръководили от фирма, когато препоръчваме или поръчваме бройки ваксини, напротив - водили сме се от вид ваксина", каза миналата седмица пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG