Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кантарджиев: 2 милиона ваксинирани до август е оптимистичен вариант



Около 2 милиона ваксинирани до края на август е оптимистичен вариант за България. Това каза пред Националното радио проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса.

По думите на Кантарджиев твърдението, че в България има нисък брой имунизирани, е спекулация. По данни на Единния информационен портал обаче до неделя ваксинираните в страната са само 26 119. През последното денонощие са направени 18 имунизации.

На този фон фармацевтичната компания Astra Zeneca съобщи, че ще съкрати доставките на ваксината си срещу COVID-19 за Европпейския съюз с 60 процента заради производствени проблеми. България е договорила най-много дози – 4 518 323, именно с Astra Zeneca, която разработи ваксина срещу коронавируса заедно с Оксфордския университет.

“Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим, която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и която е призната от регулацията в Европа, разбира се в това число и руска и китайска", каза проф. Кантарджиев.

Според него отварянето на ресторантите може да се случи в началото на април. Заради новия вариант на коронавируса разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки. В събота министърът на здравеопазването съобщи, че в началото на февруари предстои преразглеждане на ограниченията в спортния и в културния сектор.

Развитието на епидемията в България - новите случаи и предприетите противоепидемични мерки, може да следите в блога на Свободна Европа. Данните за света са в тази интерактивна карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG