Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ се връщат в борбата срещу промените в климата


Джон Кери е специалният пратеник на САЩ по климатичните въпроси
Джон Кери е специалният пратеник на САЩ по климатичните въпроси

САЩ се завръща към борбата срещу промените в климата, предадоха информационните агенции. Това стана с включването на Вашингтон в международна среща, на която се обсъждат начини за предпазване на хората и на икономиките от ефектите от глобалното затопляне.

Новината идва по-малко от седмица след като президентът Джо Байдън обяви, че САЩ отново се включва в Парижкото споразумение за климата.

В понеделник специалният пратеник на Вашингтон по климатичните въпроси Джон Кери участва в онлайн среща с представители на правителствата на Китай, Германия, Франция и Великобритания. Вицепремиерът на Китай Хан Жен, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Емануел Макрон и премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън участваха в срещата на тема "климатична адаптация".

Двудневното събитие се провежда изцяло онлайн и цели да представи практични решения и планове за борба с климатичните промени в периода до 2030 г. Преди срещата 3000 международни учени отправиха призив към лидерите на държавите да започнат по-добре да предпазват хората от последиците, причинени от промените в климата, припомня Ройтерс.

"Нашият бързо затоплящ се свят вече преминава през сериозни проблеми като наводнения, пожари, горещи вълни, тежка суша, разрушителни тропически циклони и други екстремни събития", казват учените, сред които има петима нобелови лауреати.

"Ако не започнем да се адаптираме сега, резултатите ще са все по-голяма бедност, недостиг на питейна вода, загуби в земеделието и увеличаващи се нива на миграция и сериозна загуба на човешки животи".

Отделните държави няма да поемат нови ангажименти по време на срещата, но планират да подготвят план за действие, описвайки планове и предложения за изграждането на устойчива планета спрямо климатичните промени до края на десетилетието.

Срещата се провежда в момент, в който се очаква, че новата администрация на президента на САЩ ще представи политическия си план за борба с климата. Още миналата седмица Байдън издаде заповеди, с които върна САЩ в Парижкото споразумение и прекрати работата по строежа на газопровода "Кийстоун". И двете решения отменят действия на предишния президент Доналд Тръмп.

Само преди дни Кери каза, че правителството на САЩ вече е започнало да оказва дипломатически натиск на някои държави да правят повече за климата. Например, той критикува Китай за това, че са поели ангажимент за въглеродна неутралност до 2060 г., което е с 10 години по-късно от обещаното от повечето други държави.

Кери каза още, че САЩ – вторият най-голям замърсител с парникови газове след Китай, трябва да работи повече, за да постигне тази цел до 2050 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG