Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гърция и Турция продължават преговорите за Средиземно море


Представителите на Турция и Гърция по време на срещата им в Истанбул.

Гърция и Турция проведоха първите преговори помежду си от 2016 г. насам за оспорваните морските територии в Източно Средиземно море. Представители на двете страни членки на НАТО се срещнаха в понеделник в Истанбул, а по данни на гръцката национална телевизия се очаква нова среща в Атина, предаде Ройтерс.

“Под лидерството на нашия президент решението на всички проблеми, включително и този, е възможно и ние имаме воля за това“, заяви говорителят на Реджеп Тайип Ердгоан Ибрахим Калин, който участваше в срещата.

Напрежението между двете държави датира още от края на 80-те години, когато те почти достигат до въоръжен конфликт. През изминалото лято Гърция и Турция отново бяха близо до сблъсък, като проведоха военноморски обучения в опасна близост до оспорваните територии, а Турция дори обяви, че е възможно да се достигне до война.

Повод за сблъсъците е достъп до богатата на нефтови и газови залежи източна част на Средиземно море.

Подновяването на преговорите беше определено като положителен знак от международната общност и беше приветствано както от ЕС, така и от САЩ.

По думите на върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел, състоялата се среща е добро послание. Той все пак подчерта, че все още се разглежда опцията за разширяването на обхвата на санкциите срещу Турция, които бяха наложени заради сондажите в териториалните води на Кипър.

В опит за разрешаването на споровете за териториалните води двете държави проведоха общо 60 срещи между 2002 и 2016 г. Преди началото на преговорите от Атина заявиха, че са готови да обсъждат само очертаването на икономическите зони и континенталния шелф на Егейско море и Източното Средиземноморие, но не и въпроси, свързани с националната независимост.

От Анкара отговориха, че искат преговорите да включват всички въпроси, в това число и въздушното пространство, както и това в чия територия попадат островите на Егейско море.

Ройтерс коментира, че постигане на съгласие е малко вероятно, но продължаването на преговорите може да доведе до отстъпки от страна и на двете държави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG