Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейският съюз създава програма за следващи пандемии


Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен

Европейският съюз ще създаде програма за биозащита като подготовка за следваща голяма здравна криза. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Програмата е предвидена като публично-частно партньорство между съвременни технологични компании и регулатори в лицето на Европейската агенция по лекарствата или Европейската комисия. По този начин ще се установи дългосрочно и предвидимо финансиране, което да подготви Европейския съюз при следващи пандемии.

Блокът ще се стреми да проучва познати или нововъзникващи патогени, а след това да разработва и произвежда ваксини в необходимите количества.

"Знаем, че готовността е всичко и че по време на пандемия няма време за губене. Нуждаем се от този нов публично-частен подход, за да откриваме по-рано, да развиваме и произвеждаме по-бързо в нужните количества”, каза фон дер Лайен по време на виртуалната среща на Световния икономически форум.

Световната здравна организация (СЗО) обяви новия коронавирус за пандемия през пролетта на 2020 г. До този вторник случаите по света надминаха 100 милиона. Близо една трета от всички заболели са от Европа.

Развитието на епидемията в България - новите случаи и предприетите противоепидемични мерки, можете да следите в блога на Свободна Европа. Данните за света са в тази интерактивна карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG