Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът избра Кирил Вълчев за директор на БТА


Кирил Вълчев
Кирил Вълчев

Със 105 гласа "за" и без "против" и "въздържал се" Народното събрание избра в сряда журналиста и юрист Кирил Вълчев за директор на Българската телеграфна агенция (БТА).

Вълчев, който досега водеше обзорното предаване "Седмицата" по "Дарик радио", като наред с това беше и адвокат на БТА, беше издигнат от депутати от ГЕРБ. Зад него застанаха и синдикатите на агенцията.

Мандатът му е петгодишен, а до избора се стигна, след като предишният директор Максим Минчев почина през ноември от коронавирус.

За другия кандидат - Ивайло Данаилов, издигнат от БСП, гласуваха 65 депутати "за", двама бяха против, а 87 се въздържаха.

В пленарната зала нямаше дебат по двете кандидатури. Преди вота само беше прочетен докладът на медийната комисия, в която номинираните бяха изслушани преди седмица.

Според концепцията на Вълчев достъпът до новините на агенцията трябва да е безплатен. Той смята, че съдържанието трябва да е достъпно за всички, с изключение на международната информация, която трябва да остане платена, защото БТА плаща на чуждите агенции за нея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG