Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Излъгаха ни вече 20 пъти". Хора от затворения бизнес излязоха на протест


Протестиращите носеха много плакати с послания срещу здравния министър Костадин Ангелов
Протестиращите носеха много плакати с послания срещу здравния министър Костадин Ангелов
"Тези хора тук са гладни"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

Снежен и мразовит януарски ден. Районът около Ларгото в центъра на София е наситен с полиция. Причината обаче не е поредният антиправителствен протест с искане за оставки на цялото правителство на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Този път се иска само освобождаването на здравния министър Костадин Ангелов – заради все още действащата му забрана ресторанти и нощни заведения да работят нормално.

Наоколо се виждат много хора, които тропат с метални съдове и черпаци. Сред тях има собственици и управители на дневни и нощни заведения, бармани, готвачи, сервитьори, диджеи, фитнес инструктори, представители на хазартния бизнес и дори земеделски производители. Протестът е организиран от двете браншови организации на заведенията в България под надслов „Марш за свобода“ и основното им искане е да им бъде разрешено отново да отворят.

Дискотеките, нощните клубове и игралните зали са затворени от края на октомври. Това беше първата сериозна ограничтелна мярка, възприета от правителството срещу разпространението на втората вълна от коронавирус през есента в България. Месец по-късно бяха затворени ресторантите, заведенията за хранене и големите търговски центрове, с изключение на хранителните магазини, аптеките, банковите клонове и застрахователните бюра в тях.

Ресторантите в хотелите и къщите за гости обаче получиха разрешение да работят в края на декември при спазване на определени условия за хигиена и отстояние между масите. Причината беше, че управляващите решиха да не отлагат началото на сезона в зимните курорти и те останаха отворени за разлика от тези в Западна Европа, например.

Двете браншови организации на заведенията няколко пъти преговаряха за смекчаване на мерките и част от членовете им настояваха за разрешение да работят по време на празниците, но този вариант беше отхвърлен. Недоволството сред собствениците и персонала на нощни клубове и дискотеки се засили след Нова година. Стигна се до закана от председателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибеков за масово отваряне на 1 февруари, дори и без разрешение.

Напрежението между колегите му и правителството допълнително ескалира преди десетина дни, след като здравният министър заяви, че исканията на бранша не са приоритет за здравните власти.

„Дали ресторантьорите и хотелиерите не одобряват мерките, за мен няма значение, вълнува ме да съм полезен на българските граждани. […] Нашите приоритети са пренаредени и те са малко по-различни – образование, здравеопазване, спорт. Ресторантьори и хотелиери със сигурност са много важен бранш, но те не са наш приоритет в момента“, заяви Костадин Ангелов на 18 януари в отговор на журналистически въпрос.

Преди ден премиерът Бойко Борисов свика извънредно съвещание в Министерския съвет. След него пресслужбата му разпространи видео, в което той, вицепремиерът Томислав Дончев и икономическият министър Лъчезар Борисов отчитаха изразходваните до момента публични средства под формата на помощи за най-засегнатия от епидемията бизнес.

„Погрешна е тезата, че те сякаш са загърбени от правителството. Погрешна е, защото ние за тях направихме много и отговорихме на всичките им искания“, заяви Борисов, припомняйки, че управляващите намалиха с 11% ДДС върху дейността на ресторантьорите, а след това и върху доставките на храна по домовете.

Вицепремиерът и икономическият министър пък отчетоха, че до момента правителството е изплатило близо 1 милиард лева по всички икономически мерки, обявени заради епидемията от коронавирус. По техни сметки така досега са били спасени близо 300 хиляди работни места.

Накрая на съвещанието Борисов нареди на здравния министър да се срещне с представители на заведенията. Последва колебание сред организаторите на протеста в сряда, но в крайна сметка той се състоя. На него присъстваха хора от цялата страна, включително Пловдив, Варна, Благоевград, Плевен, Добрич и други.

„Вчера разбрах, че някои заведения ще протестират, но за какво? За проявен разум от министъра на здравеопазването ли? За проявения разум ми искат оставката, а за безразсъдство какво ще поискат“, коментира часове преди началото на демонстрацията Костадин Ангелов пред Нова телевизия.

Той оприличи действията на браншовите организации на заведенията на „уличен бой – пръв посяга този, на който му свършват аргументите“.

„Приоритетно първо освободихме мерките в здравеопазването, след това в образование, след това в спорта и културата и чак тогава следват ресторанти, заведения и барове“, добави здравният министър.

„Излъгаха ни вече 20 пъти за отварянето на заведенията. Вместо здравно министерство, имаме министерство на психозата и лъжата“, отговори му задочно водещият на протеста пред Министерския съвет.

Между президентството и новата сграда на парламента организаторите бяха паркирали камион, в който имаше агрегат, големи колони и пулт. Демонстрацията започна със силна електронна музика, като част от присъстващите дори потанцуваха, въпреки кишата и големите локви, образували се заради задръстените от снега канали на бул. „Цар Освободител“.

Около час след началото на събитието се отвори прозорец на Народното събрание, от който се показа човек, приличащ на зам.-председателя на парламента и бивш вицепремиер Валери Симеонов. Той беше посрещнат с освирквания и обиди от протестиращите, след което показа жест с пръст и затвори прозореца. Появата му обаче не успя да провокира напрежение и протестът продължи мирно.

Валери Симеонов, който е лидер на НФСБ и съпредседател на коалиционните партньори на ГЕРБ от „Обединени патриоти“, не за първи път се конфронтира с този бранш. През последните години именно той поведе кампания срещу нощните заведения по Черноморието, изразяваща се в постоянни проверки за вдигане на шум. Симеонов дори прокара законови промени, ограничаващи значително вдигането на шум между 23.00 и 8.00 часа в близост до жилищни сгради.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG