Връзки за достъпност

Извънредни новини

Направете "всичко необходимо" за борба с климатичните промени, казват повечето жители на света в проучване на ООН


Една от демонстрациите срещу климатичните промени, проведена пред сградата на Европейската комисия в Брюксел.
Една от демонстрациите срещу климатичните промени, проведена пред сградата на Европейската комисия в Брюксел.

59% от хората по-света настояват за решения срещу климатичните промени, показват данните от проучване на програмата на ООН за развитие (ПРООН).

Изследването, озаглавено "Вотът на хората за климата" (Peoples’ Climate Vote), е най-голямото проучване на общественото мнение за климатичните промени, публикувано досега. Авторите са се допитали до мнението на хора от 50 държави. Общият брой на участниците в изследването отговаря на 56% от населението на света.

Движението за борба с климатичните промени започва през 90-те години и се усилва в новия век. Проучването на ПРООН идва в момент, когато в Холандия се провежда среща между световни лидери и представители на корпорации, чиято цел беше да разработят решения за предпазването на Земята от промени в климата.

Две трети от анкетираните са определили климатичните промени като "глобална катастрофа", сочат резултатите от допитването. 59% смятат, че климатичната криза е факт и светът трябва да направи всичко необходимо, за да отговори на това.

Сред най-популярните предложения за справяне с кризата са предпазване на горите и земите - така са отговорили 54% от запитаните. Следващите по популярност мерки са добиване на енергия от повече възобновяеми източници (53%) и повече инвестиции в зелени бизнеси (50%).

Проучването е достигнало до участници под 18-годишна възраст чрез реклами в мобилни приложения за игри. Тази възрастова категория е труднодостъпна за традиционните статистически методи.

Хората под 18 г. са по-склонни да смятат, че климатичните промени са спешен случай, отколкото по-възрастните, сочат резултатите от проучването. Въпреки това, данните показвач, че разликата между поколенията не е голяма. 66% от тези между 35 и 59 г. смятат, че климатичната криза е факт, в сравнение с 58% от тези, които са на възраст над 60 години.

Проучването показа също, че има директна връзка между нивото на образование на даден участник в допитването и желанието му да се предприемат мерки срещу климатичните промени.

Борбата с климатичните промени среща широка подкрепа по целия свят, каза администраторът на ПРООН Ахим Щайнер. Проучването показа и как хората си представят мерките, които трябва да предприемат политиците, добави той в изявление на програмата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG