Връзки за достъпност

Извънредни новини

Забраната за аборти изкара хиляди на протест в Полша


Хиляди поляци излязоха снощи на протест срещу съдебното решение, което на практика забранява абортите в Полша, предава БТА. В сряда влезе в сила спорното решение на полския Конституционен съд, което предизвика масови протести, след като бе първоначално обявено на 22 октомври. Съдът взе решение, че абортите, извършени заради непоправими дефекти на плода, включващи редица състояния от синдром на Даун до фатални заболявания, са незаконни. Това са сред причините за почти всички 1100 аборта в Полша, направени през 2019 г.

Демонстрантите се събраха пред сградата на съда, след което поеха на шествие до централата на управляващата консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС).
Демонстрантите носеха плакати с надписи "Аз мисля, аз чувствам, аз решавам" и "Свобода на избора без терор". Протести имаше още в Катовице, Лодз, Вроцлав и Шчечин.

"Това идиотско решение няма да предотврати абортите", каза 23-годишен студент, застанал пред сградата на съда във Варшава. "Но за всяка жена, която ще трябва да изпита болка заради това решение или ще бъде принудена да роди дете със синдрома на Даун, те (съдиите) ще бъдат виновни", добави той.
Вчера длъжностни лица казаха, че правителството ще се фокусира върху подпомагането на родителите с деца в неравностойно положение. "Държавата не може повече да отнема живот само защото някой е болен, инвалид или с лошо здраве", каза депутатът от управляващата партия Бартломей Вроблевски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG