Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални остава в ареста. Ключови фигури на руската опозиция са арестувани и обискирани


Съдебното заседание по задържането на Навални се излъчваше онлайн за журналисти. Самият Навални участваше по видеоконферентна връзка от сградата на ареста.
Съдебното заседание по задържането на Навални се излъчваше онлайн за журналисти. Самият Навални участваше по видеоконферентна връзка от сградата на ареста.

Руският опозиционер Алексей Навални ще остане в ареста до 15 февруари, реши Московският областен съд, след като потвърди решение на долната инстанция, предаде Радио Свобода.

През август 2020 г. Навални беше отровен с Новичок на руска територия и беше лекуван в Германия. На 17 януари той се върна в Москва, но беше арестуван още на летището. Властите твърдят, че той е нарушил стара условна присъда и че сега тя трябва да прерасне в ефективна. Докато съдът обсъди този въпрос, Навални ще остане в ареста за 30 дни. Защитата обжалва това решение.

В четвъртък по обяд съдиите отхвърлиха жалбата на Навални, в която пишеше, че арестът му е наложен, без да е бил поискан от никоя институция. Адвокатите на Навални посочиха също, че 30-дневен арест е правно незащитим и че нарушението, което е приписано на задържания, не предвижда арест по законите на Руската федерация.

По-рано в четвъртък в Москва бяха арестувани ключови фигури от обкръжението на Навални, а ден по-рано полицията обискира най-малко 15 апартамента и офиса на опозицията.

Новините идват три дни преди нови протести в Русия, за които призова създаденият от Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК).

Сред арестуваните в четвъртък са юристката на ФБК Любов Собол, братът на Навални - Олег, както и хора, известни с опозиционната си дейност - Мария Альохина от пънк групата Пуси Райът и лидерката на синдиката "Лекарски алианс" Анастасия Василиева.

Те са задържани за 48 часа като заподозрени по наказателно дело за нарушаване на санитарно-епидемиологичните мерки. По време на тези две денонощия съдът трябва да определи мярката им за неотклонение, каза директорът на ФБК Иван Жданов в пост във фейсбук.

В сряда властите проведоха претърсвания на най-малко 15 адреса на опозицията, като от всяко място иззеха техника и електронни устройства. Както и арестите, обиските също са предприети в рамките на дела за нарушаване на санитарно-епидемиологичните мерки.

Текстовете в Наказателния кодекс предвиждат до 2 години затвор за такива действия, а ако в резултат от нарушените мерки почине човек, наказанието може да бъде до 7 години лишаване от свобода.

В събота в Русия се проведоха над 100 демонстрации с участие на повече от 100 000 души. Над 3500 бяха арестувани, други бяха бити и ритани от полицията.

Участниците настояваха да се освободи Навални и политическите затворници в Русия. Те протестираха и срещу огромната постройка на брега на Черно море, която филм на ФБК беше представил като "дворец за Путин". По-късно президентът отрече твърденията, че дворецът е негов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG