Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алексей Навални кацна в Москва и веднага беше арестуван


Критикът на Кремъл и изявен опозиционер Алексей Навални се прибра в Москва в неделя вечер и веднага след това беше арестуван. Политикът бе задържан от полицията веднага след като премина паспортния контрол на летище "Шереметиево".

Там той кацна с полет от Берлин. В германската столица Навални се възстановяваше след покушение срещу него, за което обвинява Кремъл.

Полетът на авиокомпания "Победа", на чийто борд се намираше опозиционният политик, беше пренасочен в последния момент.

Първоначално се знаеше, че той трябва да кацне на летище “Внуково”, където се бяха събрали много негови привърженици. Те искаха да го посрещнат въпреки забраната на властите, които формално се позоваха на противоепидемичните мерки. Минути преди самолетът да се приземи обаче той бе пренасочен към друго летище в Москва - "Шереметиево", а "Внуково" беше затворено.

Руският опозиционер се завръща в страната си въпреки очакванията властите в Москва да го арестуват.

Междувременно полицията задържа десетки хора на летище "Внуково", които очакваха пристигането на Навални в Москва.

Малко след 18 ч. стана ясно, че руската полиция е задържала някои от най-близки съюзници на Навални на московското летище, където трябваше да се срещнат с него при завръщането му от Германия.

Иван Жданов, ръководител на Фондацията за борба с корупцията на Навални, заяви в Туитър, че сред задържаните е ключовият съюзник на опозиционера Любов Собол. 33-годишната Собол стана известна през лятото на 2019 г., когато на нея и на други опозиционни политици беше забранено да се кандидатират за избори за местни съвети в Москва. Тя обяви плановете си да участва в тазгодишните парламентарни избори.

Задържани са още Руслан Шаведдинов от фондацията на Навални, както и журналистът от “Новая газета” Влад Дошкин.

Освен това полицаите са принуждавали всички присъстващи на летището, които не притежават билети за полети, да напуснат района.

Че Навални ще бъде арестуван ведага след прибирането си в Москва, стана ясно от изявление на руската Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), публикувано в четвъртък.

Ден по-рано Навални обяви, че ще се върне в родината си. През август той беше отровен на руска територия и откаран за лечение в Германия.

“Въпросът да се върна или не никога не е стоял пред мен, тъй като не съм си тръгвал [от страната] по мое желание. Оказах се в Германия в интензивно отделение”, написа той в Туитър.

По-рано той беше включен в списъка на издирваните в Русия. Аргументът на руските власти е, че е нарушил условията на стара условна присъда и затова според тях тя трябва да прерасне в ефективна. Това значи, че опозиционерът е заплашен от 3 години и половина затвор.

Службата за изпълнение на наказанията посочи в изявлението си, че е “длъжна да предприеме всички действия за задържането” на Навални, докато съдът не вземе решение дали условната му присъда да прерасне в ефективна.

Става дума за присъда срещу опозиционера от 2014 г., когато той беше признат за виновен по обвинение в измама на стойност 30 млн. рубли (442 хил. долара). Присъдата му, за която той казва, че е политически мотивирана, беше за 3.5 години условно, а срокът на пробацията изтече на 30 декември 2020 г.

Съдебните действия за промяна на присъдата от условна в ефективна са започнати в Москва на 11 януари 2021 г. На сайта на градския съд в Москва е посочено, че причината за това искане е “неспазване на наложени задължения, избягване на плащания или извършване на друго престъпление”.

Алексей Навални, който е най-разпознаваемото лице на руската опозиция, беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок през август и беше лекуван в Германия, където се намира и в момента. Според разследване на Белингкат и други медии той е бил отровен от служители на руската Федералната служба за сигурност.

В края на декември властите отправиха 24-часов ултиматум на Навални да се върне от Германия в Москва и го предупредиха, че в противен случай го чака затвор. Той не се върна тогава, но на 13 януари обяви, че ще пътува за Русия този уикенд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG