Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трансперънси Интернешънъл": България остава на дъното на ЕС по "усещане за корупция"


България устойчиво продължава да е сред страните с най-силно „усещане за корупция“ в Европейския съюз (ЕС), но за разлика от предишните години, когато беше еднолично на дъното в Общността, през 2020 г. дели това място заедно с Румъния и Унгария. Това показва годишният Индекс за възприятие на корупцията през миналата година на международната антикорупционна организация „Трансперънси Интернешънъл“, публикуван в четвъртък.

В изследването са включени данни за 180 държави по света, които са класирани според възприеманите в тях нива на корупция в публичния сектор. Индексът за 2020 г. обобщава информация от 13 различни източника и официални данни от 12 институции, които проследяват развитието на това явление в глобален мащаб през последните две години.

За да бъде включена дадена държава или територия в класацията, от „Трансперънси“ събират информация за нея от поне три източника, включително от местни експерти и бизнесмени. След това резултатът се изчислява като средна стойност като се използва скала от нула до 100, в която нулата осначава много високо ниво на корупция, а 100 – среда, в която няма усещане за такава.

За разлика от предишни години, в Индекса за възприятие на корупцията за миналата година авторите му не отделят специално внимание на България, която постига относително еднакъв резултат за четвърта поредна година – винаги осезаемо под средното ниво за ЕС от 66 точки. През 2017 г. страната събира общо 43 точки, през следващата година – 42, а през 2019 г. – отново 43. През миналата година България отбелязва растеж с още една точка, което я нарежда на едно ниво с Румъния и Унгария.

Влиянието на пандемията

Централно място в последното изследване на „Трансперънси“ за нивата на корупцията по света заема влиянието на пандемията от коронавирус върху явлението. Според заключенията на неправителствената организация в страните с по-силно „усещане за корупция“ през 2020 г. се наблюдават влошени здравни грижи в отговор на COVID-19, по-висока смъртност сред децата и родилките, както и повече смъртни случаи, причинени от рак, диабет, дихателни и сърдечно-съдови заболявания.

„Нашият анализ показва, че корупцията отклонява средствата от така необходимите инвестиции в здравеопазването, оставяйки общностите без лекари, оборудване, лекарства и в някои случаи клиники и болници. В допълнение, липсата на прозрачност в публичните разходи увеличава риска от корупция и неефективна реакция при подобни кризи“, посочват авторите на индекса.

COVID-19 не е само здравна и икономическа криза. Това е корупционна криза.
Делия Ферейра Рубио, "Трансперънси Интернешънъл"

Те отбелязват и взаимовръзка между страните с най-високи нива на корупция и нарушенията на човешки права и демократични принципи при управлението на кризата, причинена от коронавирусната пандемия.

„COVID-19 не е само здравна и икономическа криза. Това е корупционна криза. И то такава, която засега не успяваме да управляваме“, коментира ръководителката на „Трансперънси Интернешънъл“ Делия Ферейра Рубио.

От Дания до Южен Судан

Държавите с най-висок резултат в изследването и съответно – най-ниски нива на корупцията през миналата година, са Дания и Нова Зеландия с по 88 точки. След тях се нареждат Финландия, Сингапур, Швеция и Швейцария с по 85 точки, Норвегия – 84, Нидерландия – 82, Германия и Люксембург – по 80.

Около средата на класацията попадат Гърция с 50 точки, Армения, Йордания и Словакия – по 49, Беларус, Хърватия и Куба – по 47, следвани от Черна гора и Сенегал – по 45, както и България, Унгария, Румъния, Ямайка, ЮАР и Тунис – по 44. Близо до тях са Гана, Малдивите и Вануату с по 43 точки, както и Аржентина, Бахрейн, Китай и Кувейт – по 42.

Русия е с резултат от 30 точки, колкото имат страни като Азербайджан, Габон, Малави и Мали. На дъното на световната класация по „усещане за корупция“ са Венецуела и Йемен с по 15 точки, следвани от Сирия – 14, както и Сомалия и Южен Судан с по 12 точки.

„Трансперънси Интернешънъл“ отчита най-сериозно подобрение от 2012 г. в общо 26 държави, сред които попадат Гързия, Мианмар и Еквадор. Други 22 страни пък са регистрирали най-осезаем спад в противодействието на корупцията – Ливан, Малави и Босна и Херцеговина.

Западна Европа и ЕС

Въпреки че в този регион попадат повечето от най-високо класираните в индекса страни, авторите му отбелязват, че пандемията е оказала „допълнителен и неочакван натиск“ върху системите в много държави, провокирайки „политическа криза, която заплашва бъдещето на либералната демокрация“. В тази връзка изследването отчита, че изборите в поне 11 членки на ЕС са били отложени заради COVID-19.

Политическа криза, която заплашва бъдещето на либералната демокрация.

„Пандемията разкри сериозни проблеми, свързани с върховенството на закона в региона, като корупцията допълнително отслаби демокрациите. Въпреки че амбициозният пакет от стимули на ЕС може да бъде от решаващо значение за справянето с последствията от COVID-19, тази инициатива е натоварена с множество процедури за обществени поръчки, които са изложени на допълнителен риск от корупция“, смятат експертите от „Трансперънси“.

Те обръщат особено внимание на ситуацията в Полша, която регистрира спад от седем точки в резултатите си от 2015 г. насам – до 56 пункта през миналата година. Споменати са последователните реформи на управляващите, „които отслабват съдебната независимост“. Според неправителствената организация „постоянната ерозия на върховенството на закона и демократичния надзор създадоха условия за процъфтяване на корупцията на най-високите нива на властта“.

„По време на COVID-19 националният законодателен орган измени или отмени стотици закони, използвайки кризата като прикритие за прокарване на опасно законодателство. Парламентът също така ограничи достъпа до информация на граждани и журналисти и разреши непрозрачни публични разходи, свързани с COVID-19“, добавят авторите на индекса.

Източна Европа и Централна Азия

Страните с най-слабо „усещане за корупция“ в този регион са Грузия с 56 точки, Армения – 49 и Беларус – 47. На другия полюс са Узбекистан – 26, Таджикистан – 25, както и Туркменистан – 19 точки. „Трансперънси“ отчита, че пандемията допълнително е изложила на показ познатите проблеми в управленските държавни структури в целия регион и е засилила социалното недоволство и разпространението на корупцията.

Някои политически лидери използваха кризата, за да увеличат своята власт.

„Някои политически лидери използваха кризата, за да увеличат своята власт, да засилят съществуващите ограничения пред достъпа до обществена информация, да премахнат изискванията за прозрачност от правилата за обществени поръчки и да се откажат от механизмите за публична отчетност“, се казва в изследването.

Според авторите му пандемията се е превърнала в извинение, използвано от „корумпираните и авторитарни лидери“, за да намалят надзора върху държавните разходи и да ограничат гражданските свободи. Корупцията в повечето страни от региона допълнително е спомогнала за подкопаването на демократичните права и институции като свободата на словото, достъпа до информация и независимата съдебна система.

В тази глава от индекса фокусът е поставен върху Сърбия, чийто резултат от 38 точки е най-ниският ѝ от 2012 г. насам. Като противоречиви решения в отговор на коронавируса са отбелязани: спирането на работата на парламента, прилагането на вечерен час и прояви на полицейско насилие срещу протестиращи.

„Най-големите предизвикателства за корупцията в страната включват сериозни въпроси, свързани с върховенството на закона, продължаващата демократична ерозия и усилията [на управляващите] за заглушаване на критичните гласове“, допълват от „Трансперънси“.

Северна и Южна Америка

Първенци на тези два континента традиционно са Канада и Уругвай, съответно със 77 и 71 точки, докато най-ниско в класацията се нареждат Никарагуа – 22, Хаити – 18 и Венецуела – 15 точки.

„В регион, който се характеризира със слаби държавни институции, COVID-19 подчерта дълбоките социални и икономически неравенства с непропорционалните си ефекти върху най-уязвимото население, включително жени, момичета, възрастни хора, мигранти и афро-американци“, обобщават авторите на изследването.

Те посочват още, че подобнно на други региони по света, правителствата на тези два континента са предприели редица извънредни мерки за борба с COVID-19, които ограничават гражданските права.

Специално внимание е отделено на САЩ, които са класирани на най-ниска позиция от 2012 г. насам с резултат от 67 точки. „Трансперънси“ отбелязва, че предизвикателствата пред администрацията за надзор на безпрецедентния пакет от икономически мерки на стойност 1 трилион долара са породили сериозни опасения за рисковете от корупция.

Близък Изток и Африка

Обединените арабски емирства и Катар са с най-добри резултати със съответно 71 и 63 точки, докато Либия (17), Йемен (15) и Сирия (14) са сред най-слабо представящите се страни. Според „Трансперънси“ традиционните проблеми с корупцията в регион са оставили повечето страни неподготвени за пандемията.

В болниците и здравните центрове липсваха ресурси и организация.

„В болниците и здравните центрове липсваха ресурси и организация, необходими за ефективно реагиране на първата вълна от случаи на коронавирус. [...] Доверието в публичния сектор също се срина, когато стана ясно, че не съществуват добри протоколи за управление на кризата и че публичните администрации са твърде изтощени, за да се реорганизират бързо и ефективно.“

Трационно най-добре представящата се страна в региона на Централна и Южна Африка са Сейшелските острови с резултат от 66 точки за 2020 г. Следват Ботсвана (60) и Кабо Верде (58). В долната част на индекса са Судан (16), Сомалия (12) и Южен Судан (12). Икономическият шок от пандемията доведе до протести и недоволство в много страни, включително ЮАР (44 точки), Ангола (27) и Зимбабве (24).

Сериозен спад в Индекса за възприятие на корупцията от 2012 г. насам отбелязва Република Конго с 19 точки. Според „Трансперънси“ нейното представяне в класацията „отразява ендемичната корупция и безнаказаността на политическия елит в страната“. Организацията отбелязва още, че Република Конго има изградена антикорупционна рамка, но „прилагането й остава слабо“.

Азия и Тихоокеанският регион

Традиционен първенец в този регион е Нова Зеландия с 88 точки, следвана от Сингапур – 85, Австралия – 77 и Хонконг – 77. Най-силно „усещане за корупция“ е отчетено в Комбоджа – 21 точки, Афганистан – 19, както и Северна Корея с 18 пункта.

В Азия ключови икономики като Индия (40 точки), Индонезия (37) и Бангладеш (26) отбелязват „бавен напредък“ в борба с корупцията, като някои държавни нагажименти за реформи продължават да не са осъщестени ефективно, става ясно в индекса.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG