Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кибер рекет за над 27 млн. долара. България участва в международна операция на ФБР


Националната следствена служба (НСлС), прокуратурата и отделът за компютърни престъпления в ГДБОП са участвали в международна операция на ФБР, при която е разбита мащабна схема за кибер рекет, съобщиха в четвъртък от държавното обвинение.

Става въпрос за източване на лична информация от стотици компютри чрез т.нар. фишинг мейли, която впоследствие е използвана за изнудване на собствениците на устройствата за големи суми пари. По информация на българските разследващи към момента са установени 305 жертви в 27 държави.

На територията на САЩ е бил задържан канадец, срещу когото вече са повдигнати обвинения. Американските власти подозират, че той е получил над 27 млн. долара благодарение на престъпната мрежа, позната като NetWalker. Успоредно с ареста му в Щатите, в България са иззети няколко сървъра, които са ползвани в схемата.

Директорът на НСлС Борислав Сарафов даде брифинг във връзка с операцията
Директорът на НСлС Борислав Сарафов даде брифинг във връзка с операцията

Следователят Светослав Василев от НСлС, който работи по случая, обясни пред медиите, че от киберпрестъплението били засегнати множество институции и болнични заведения. Той даде пример с университета в Сан Франциско, който е платил 1,1 млн. долара на изнудвачите, за да откупи своя информация.

Мрежата NetWalker е работела активно от март 2020 г. Чрез фишинг мейли е заразявала компютри със софтуер, който източва цялата налична на устройствата информация. След това до жертвата се изпращало отделно писмо с искане за откуп в криптовалута, за да не бъде разпространена информацията от компютъра.

За да покажат сериозността си, престъпниците публикували в онлайн пространството част от придобитата информация. При изплащане на откупа те винаги давали т.нар. "ключ" към откраднатите данни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG