Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Корупционна пандемия". Лидерите в България трябва да покажат, че не са над закона, смятат от посолството на САЩ


Джесика Ким по време на дискусията, организирана от Атлантическия клуб в София

В България липсва политическа решителност за борба с корупцията, смята постоянният юридически съветник в посолството на САЩ в София Джесика Ким. В реч по време на конференция в София Ким добави, че корупцията е опасна за националната сигурност, защото прави държавите по-уязвими към външно влияние.

Джесика Ким пристигна преди година в София, за да следи и помага за борбата с корупцията в България. С това тя зае пост, който не беше съществувал в продължение на повече от 10 години. Сред причините този пост да бъде възстановен са проблеми с върховенството на закона и корупцията в България.

В четвъртък Джесика Ким участва във виртуална дискусия, организирана от Атлантическия клуб в България. Според нея “българските лидери знаят какво е необходимо за истинска промяна, но много малко е направено, за да се постигне”.

"Корупционната пандемия не може да се лекува с еднократна или двукратна ваксинация. Лидерите на България трябва да подкрепят това, че никой не е над закона, включително и те самите. Те трябва да гарантират, че реформите следват тези принципи", каза Ким.

По думите ѝ липсва политическа решителност за присъди за корупция. "Българските лидери знаят какво е необходимо за истинска промяна, но много малко е направено, за да се постигне", каза Ким.

През септември Държавният департамент на САЩ публикува годишния си доклад за инвестиционния климат в България, според който корупцията, бавното правосъдие и липсата на предсказуемост, заради честите промени в законите, са сред най-сериозните проблеми за чуждите инвеститори в България.

“За да достигне България пълния си потенциал, лидерите на страната трябва да зачитат върховенството на закона”, каза Ким. Според нея “правителствата в България системно са разчитали на благоприятно тълкуване на доклади и оценки, за да докажат, че има системно подобрение”.

По думите й не е достатъчно да се реши проблема с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор. Той трябва да бъде решен паралелно с останалите предизвикателства, изброени от Европейската комисия в доклада за върховенството на закона – съставът и структурата на Висшия съдебен съвет, липсата на независимост на съдебната система, много ниско доверие в институциите за борба с корупцията, липса на независими медии, проблеми, свързани с взаимозависимостта на властите.

“Справянето само с отделни предизвикателства няма да реши проблема с върховенството на закона”, каза Ким. За да бъдат ефективни реформите, те трябва да бъдат всеобхватни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво ще направят основните партии за еврото
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
XS
SM
MD
LG